Pohádky s krásnou zimní atmosférou

recenze

Zimní pohádky (2021) 5 z 5 / simona8126
Zimní pohádky

Nádhernou sbírku Zimních pohádek, kterou uspořádala Dawn Casey a ilustrovala Zanna Goldhawk, vydalo nakladatelství Albatros začátkem října 2021. Tuhle zasněženou novinku tak můžete pořídit svým dětem právě pod stromeček. Autorka při jejím sestavování myslela na potěšení celé rodiny. Zahrnula tedy mezi stránky roztomilé hřejivé příběhy pro menší posluchače, ale i úžasná dobrodružství pro starší čtenáře.

Mě osobně nejvíce potěšil fakt, že vedle notoricky známých zimních příběhů od proslulých autorů – jako je Louskáček od E. T. A. Hoffmana nebo Sněhová královna od H. Ch. Andersena – vložila autorka do sbírky také spoustu méně známých lidových pohádek a bájí z různých koutů světa. Najdete tak uvnitř lidové pohádky z Norska, Ukrajiny, Sibiře, Polska, Německa, Anglie nebo třeba Grónska, ale i ze zemí, od kterých byste krásnou vánoční a zimní tematiku možná ani nečekali, např. z Japonska, Mexika nebo z pouště Kalahari v jižní Africe.

Všechny příběhy spojuje to, že nějakým způsobem oslavují zimní radovánky nebo vánoční tradice. Jsou opatřeny krátkým úvodem, který vysvětluje jejich obsah a seznamuje s původem nějakého zvyku nebo vánočního motivu. Lidová pohádka z Mexika Vánoční hvězda kupříkladu vypráví o tradiční vánoční květině s červenými listy a o její souvislosti s tradiční mexickou předvánoční oslavou las posadas, kdy si lidé připomínají cestu Marie a Josefa do Betléma. Pohádky jsou velmi rozmanité a některé seznamují děti nejen s tradicemi, slavnostmi a zvyky ve vzdálených krajích, ale třeba i se zvířátky na našich zahradách. Lidová pohádka ze Skotska je věnována července, jež jako jeden z mála druhů ptáků zpívá i v zimě. Jiné příběhy zkrátka jen okouzlují, baví a zároveň přinášejí poučení a výchovný prvek, např. Tanukiho zlato z Japonska vypráví o síle přátelství zvířete a mnicha, kteří byli během drsných zim vděční za společnost toho druhého. Rytmická pohádka z Ukrajiny Palčák pracuje s opakováním a vypráví o spolupráci a ochotě se podělit s druhými.

Pohádky jsou rozmanité i ve výběru hlavních hrdinů. Vystupují v nich mluvící zvířátka z lesů či zahrad, babičky a bohyně, bratři a sestry, mniši, ztělesněné živly (Matka moře, Děda Mráz) ad. Příběhy nejsou nijak zvlášť dlouhé, jejich délka se pohybuje přibližně od tří do sedmi stran. Celkově má velkoformátová kniha 18 pohádek a jen asi 95 stran, z nichž některé jsou věnovány celostránkovým ilustracím. Ty jsou skutečně překrásné. Po grafické stránce rozhodně nelze knížce nic vytknout, na první pohled uchvátí čarovnou obálkou, z níž dýchá zasněžená atmosféra a která se ve světle třpytí. Ačkoli se uvnitř mezi řádky sem tam vyskytne překlep, celkově přináší sbírka kvalitní a nápadité texty plné moudrých myšlenek, které si i díky své rozmanitosti jistě najdou příznivce v každé rodině.

Zimní pohádky doporučuji jako velmi pěkný dárek pod stromeček. Skvěle se hodí k předčítání vašim potomkům za dlouhých a sychravých zimních večerů. Přenesou vás do světa kouzel, do dalekých končin a exotických krajin, do míst, kde se dějí zázraky a kde lidé stále věří v sílu přírody.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář