Pohádka pro dospělé

recenze

Pohádka (2023) 4 z 5 / assa
Pohádka


"Myslím, že někdy víme, kam směřujeme, i když se domníváme, že ne."


Bylo nebylo, žil byl jeden sedmnáctiletý chlapec jménem Charlie Reade, který pomohl staříkovi Howardu Bowdichovi po pádu z žebříku netušíc, jak moc mu tento dobrý skutek obrátí život naruby. Nebyl to žádný kouzelný dědeček, který plní přání, nýbrž osamocený uzavřený podivín, jemuž dělala společnost pouze stará fenka jménem Radar pojmenovaná po oblíbené seriálové pohádce s názvem M*A*S*H*. Charlie ale velmi brzy zjistil, že i když to nebyl dědeček pohádkový, byl alespoň pohádkově bohatý a, což je pro příběh nejdůležitější, měl jedno velké tajemství. Za zamčenými dveřmi zahradní kůlny stojící na jeho rozsáhlém pozemku skryto bylo schodiště ostře se stáčející do hlubin země, jež představovalo jakýsi portál ústící do říše Empis, kde mnohé připomínalo výjevy ze známých pohádek, jako například mořská víla ležící zmasakrovaná v okrasné fontánce. Vždyť i samotná cesta do této úchvatné země, jehož obyvatele sužovala zhoubná nemoc - šedivina, která v pomalém tempu devastovala jejich vzhled k nepoznání -, byla jakousi obdobou pohádky o Jackovi a fazoli, tedy s tím rozdílem, že Jack musel šplhat po fazoli do závratných výšin, kdežto Charlie sestupovat po schodišti do hlubin.

"...všechny pohádky, které jsem v Empisu nalezl: od obuvnice a husopasky přes domy tří malých prasátek až po zlé sestry, které by nikdy nevzaly svou krásnou mladší sestřičku na bál."


Komu není Kingova tvorba cizí, ten ví, že jsou i jiné světy než tento.
Empis připomínající spíše středověk je technicky mnohem méně vyspělejší než náš svět (i když se zde v minulosti proháněly trolejbusy) a Charlie, který se sem vydává hlavně proto, aby zachránil umírající fenku Radar, zjišťuje, že za úpadkem celé země stojí krvavé sesazení královské rodiny a nová nadvláda tyranského Vraha křídel a jeho nočních vojáků.
Celou krajinu zahaluje Lovecraftovská ponurost, na jehož díla Pohádka odkazuje více než byste čekali. Pobavila mě Charlieho domněnka, že v minulosti Empis navštívil i sám Ray Bradbury, který pak své zážitky zužitkoval při psaní románu Tudy přijde něco zlého (Something Wicked This Way Comes,1962).

King si v minulosti již několikrát pohrál s námětem cestování do jiných světů/dimenzí. Zavzpomínat můžeme například na román Z Buicku 8, sérii Temná věž, novelu Mlha či povídku Zkratka paní Toddové. Pohádka ale asi nejvíce připomíná příběhy z Teritorií, které King představil společně se spoluautorem Peterem Straubem v románech Talisman a Černý dům.

I když je kniha plná akce a díky kratším kapitolkám se dobře čte, paradoxně je nejvíce poutavá první třetina, která se odehrává ještě před vstupem do pohádkové říše. Rodinná tragédie, démon alkohol a přátelství mladého chlapce a starého muže, to je půda, kde je King pevný v kramflecích. Vždyť poslední zmíněné autor použil již několikrát, například v románu Srdce v Atlantidě nebo novelách Nadaný žák a Telefon pana Harrigana. Když se navíc na scéně objeví hamižný padouch lačnící po bohatství, příběh dostává krimi grády ve stylu Práva nálezce, tedy druhé knihy trilogie o mercedesovém vrahovi.
A pak příjde Empis a zbývající dvě třetiny knihy, které se dají označit za temnou fantasy, young adult drsnějšího ražení. Mix Nekonečného příběhu, Dračích očí a epizody Her o trůny, chcete-li přirovnání.

Čtenáře určitě potěší ilustrace dvojice Gabriel Rodriguez (dvorní ilustrátor komiksových scénářů Joe Hilla) a Nicolas Delort, které zdobí začátek každé kapitoly stejně tak, jako bodová osnova lehce naznačující děj následujících stránek, což má dodat atmosféru klasických tajemných a dobrodružných románů ze starých dob. Mě osobně tato prozrazující shrnutí při čtení dost vadila a snažil jsem se jim nevěnovat pozornost, jelikož nevidím nic přínosného na tom vědět děj dopředu. Ale chápu záměr autora.

Pohádka je dílo DOST JINÉ než je u Kinga zvykem a asi největší podobnost vidím v již zmíněných Dračích očích, tedy pohádce, kterou autor napsal v 80. letech pro své děti.
Klidně by se mohlo jednat o začátek nové fantasy série, která by šla ve stopách Temné věže. Empis je rozlehlý a materiálu by bylo tedy jistě dost. Ale stejně jako tomu bylo u Dračích očí, King dal jasně najevo, že jde o samostatný příběh s uzavřeným a uspokojivým koncem.

Sice se jedná o pohádkový příběh o zradě, pomstě, hrdinství a věčném souboji Dobra se Zlem, ale díky drsnějším pasážím a častým vulgarismům bych předčítání dětem na dobrou noc raději vynechal a knihu založil někam do horních polic knihovny, aby je titul zbytečně nelákal.

Komentáře (0)

Přidat komentář