Podivná úmrtí

recenze

Podivná úmrtí panovníků a panovnic (2022) 5 z 5 / Maru.Maruska
Podivná úmrtí panovníků a panovnic

Pokud jde o knihy zaměřené na historii, velmi dobře si vybírám, do kterých se pustím. Nepatřím totiž k těm čtenářům, kteří z této oblasti přečtou vše, co jim přijde pod ruku. Tentokrát mě svým dílem zaujal jeden z poměrně oblíbených českých spisovatelů, který má na svém kontě z tohoto oboru opravdu mnoho knih. Jde o Jana Bauera a jeho novinku Podivná úmrtí panovníků a panovnic. Ta se řadí mezi naučnou literaturu. Zajímá vás, jak skončil život několika důležitých osobností z našich dějin? Pak si tento literární počin nenechte ujít ani vy! Dozvíte se hned několik zajímavých informací.

Jak napovídá název, Jan Bauer se zaměřil na několik známých českých osobností. Namátkou mohu jmenovat několik z nich: svatá Ludmila, kníže Václav, Jitka ze Schweinfurtu, Judita Durynská, Adléta Míšeňská, Přemysl Otakar II., Václav III., Eliška Rejčka, Jan Lucemburský, Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická, Alžběta Pomořanská, Johana Bavorská, Václav IV., Ladislav Pohrobek či Ludvík Jagellonský. Některá z jmen jsou všeobecně známá, u jiných možná budete chvilku přemýšlet, o koho vlastně šlo. To však vůbec nevadí, alespoň si připomenete pár věcí, které jste z dob svých studií už pozapomněli.

Položme si jednu otázku: co si pamatujete z hodin dějepisu ve škole? Obvykle nám v hlavě uvíznou především různé pikantnosti, které se panovníkům staly. A přesně v podobném duchu se nese i tato kniha. Věděli jste třeba, že kníže Václav, svatořečený patron země české, byl bestiálně ubit družinou mladšího bratra Boleslava? Někdo hrdinsky padl v bitvě, jiný byl zabit najatým vrahem. A královnu Johanu Bavorskou, první ženu Václava IV., připravil o život manželův oblíbený lovecký pes! Uznejte sami, některé z osudů těchto lidí by člověk snad ani nedokázal vymyslet.

V podobném duchu už autor jednu knihu vytvořil. Někteří možná tušíte, že mám na mysli Temné osudy Habsburků a jejich příbuzných. I ta je plná zajímavých informací o jednotlivých příslušnících tohoto proslulého rodu. Já mohou doporučit oba zmíněné tituly a těším se, zda autor ještě zpracuje nějaké podobně poučné vyprávění.

Komentáře (0)

Přidat komentář