Poctivá detektivka bez zbytečných hektolitrů krve

recenze

Smrt přichází na prohlídku (2022) 5 z 5 / LukBook
Smrt přichází na prohlídku

Smrt přichází na prohlídku ukazuje další tvář oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motteho. Tentokrát se totiž společně s komikem, scenáristou a autorem knih pro děti Mansem Nilssonem vydávají po stopách klasické detektivní práce. Takže méně brutality a více poctivé policejní dřiny.

Anderse de la Motteho beru na vědomí už od jeho série Game/Hra, s níž debutoval ve spisovatelské branži. S radostí jsem si ji nechal podepsat na Světě knihy, kde se posléze stal jedním z hostů. Posléze zkouším i MemoRandom, ale musím se přiznat, že mě tolik nezaujalo. Dal jsem si tedy od tohoto autora pauzu a vracím se až teď, i když do trochu jiného stylu. Přesto mě nejnovější česky přeložený titul přesvědčil, že bych na něj rozhodně neměl znovu zapomenout.

Jedná se o na jeho poměry hodně umírněnější detektivní příběh, v němž nejde o to prolít hektolitry krve a způsobit čtenáři noční můry na mnoho nocí. Vracíme se v něm do časů, kdy Agatha Christie ve svých legendárních detektivkách uchvacovala tisíce čtenářů po celém světě. A ještě větší množství fanoušků má dodnes. Toto přirovnání je možná trochu troufalé, ale zároveň dá se říci příhodné.

Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston se vydává na zdravotní dovolenou, kterou chce trávit se svojí dcerou, a tak trochu i s exmanželkou. Bohužel se v jinak poklidném příměstském městečku stává vražda, která mu jeho volno tak trochu pokazí. Brzy je totiž vtažen do vyšetřování velice komplikovaného případu, v němž vrahem může být skoro kdokoliv. Zavražděná realitní makléřka Jessie Andersonová zde totiž díky svému projektu nebyla příliš oblíbená a mnoho lidí na ni mělo pifku.

A tak začíná velice přesvědčivé, ale pro detektivy náročné pátrání po vrahovi. Vedle již zmíněné ústřední postavy vystupuje zejména zdejší detektivka Tove Espingová, která sice nemá příliš zkušeností s podobnými zločiny, ale o to větší zápal pro jejich získání. Mezi touto dvojicí funguje trošku zvláštní chemie, kdy se vlastně po většinu času nemají příliš rádi a spolupracují spolu takřka z donucení. Jejich handrkování povětšinou působí docela vtipně.

Těch postav je zde samozřejmě daleko více. Máme před sebou klasickou maloměstskou nebo chcete-li vesnickou podívanou, kde se každý zná s každým a spousta lidí hází na ty druhé špínu. Jednotlivé osoby tu nejsou rozebrány úplně na dřeň, ale povětšinou si dokážete trochu představit jejich povahu i chování.

Základním stavebním kamenem je tu ovšem samotné vyšetřování, kterému je věnováno nejvíce prostoru. Nečekejte tedy důkladné popisy samotných vražd, ale časté výslechy, získávání důkazů a shrnovaní prozatím získaných faktů. Všechno je to sepsáno velice poutavou formou, kdy se vlastně ani nestačíte nudit.

Je tu tedy podstatný rozdíl oproti předchozím knihám Motteho, ale rozhodně můžu s klidným svědomím říct, že i v tomto odvětví se pohybuje jako ryba ve vodě. Za mě se jedná o kvalitní detektivku se sympatickým a napínavým průběhem a pro mě i s překvapivým závěrem. Vlastně jen těžko hledám nějaká negativa.

Smrt přichází na prohlídku je působivým úvodem do série Vraždy v Österlenu, který určitě naláká mnohé čtenáře na čtení dalších pokračování. Rozhodně si zaslouží zařazení mezi ty zajímavější klasické detektivky, jichž je v současnosti podstatně méně oproti krvavým a často brutálním thrillerům. Autora si tak opět dávám zpět do svého reading listu a budu se těšit na jeho další počiny.

Komentáře (0)

Přidat komentář