Počátky Grandhotelu Schwarzenberg

recenze

Cesty osudu (2021) 3 z 5 / denisa7430
Cesty osudu

Grandhotel Schwarzenberg: cesty osudu je prvním dílem třídílné rodinné ságy z počátku 20. století zaměřující se na zrod a vzestup Grandhotelu Schwarzenberg.

První dějovou linku v příběhu udává rodina Gmeinerova. Johann se svými dvěma dětmi Annou a Christophem žil v Bad Reichenhall, v královském bavorském lázeňském městě usazeného v nádherném alpském prostředí. Obývají vlhký domek u řeky. Bohatství je právě to, čemu je rodina na míle vzdálena. Po bratrově a otcově smrti zůstává Anna zcela sama a bez prostředků. Od malička sice toužila po blahobytu a po penězích, ale ne kvůli úctě, ale jistotě budoucnosti. Ještě za života svého otce byla Anna požádána o ruku milým Michaelem, avšak ten později odjíždí z města a hledá uplatnění až v daleké Americe. Má v plánu si pro Annu později přijet, avšak několik dlouhých měsíců se k ní nedostává žádný dopis, žádná zpráva. Anna ztrácí naději v pokojný život vedle milovaného muže.

Jelikož se musí uživit, nastupuje jako pomocná síla do panského sídla tyčícího se nad celým městem. Sídlo obývá bohatá rodina a ač se může zdát, že když má člověk peníze, může vše, dojdeme ke zcela opačnému závěru. Na "dobré pověsti" je nejvíce ztratná mladičká Katharina, která je rodiči nucena se provdat za zámožného a pohledného mládence jménem Friedrich, který je však neskrývaně arogantní, sebejistý a do jisté míry i dost násilnický. Jelikož je Friedrich natolik sebevědomý, neštítí se Katharinu podvádět na každém rohu, bohužel to jednoho dne nešťastně odnese i samotná Anna. Životní osud je k ní však docela ohleduplný, když si vezmeme, v jaké době se tento zločin stal. Anna je nucena provdat za Leonharda, kterému je za to jako protinávrh slíbený rychlý postup v zaměstnání - stane se budoucím starostou lázeňského města. Jejich sbližování sice pokulhává, ale časem se mezi nimi rozroste úcta a láska.

Je však Anna schopna zapomenout na svou první lásku? Co se stane, když se Michael do města vrátí jako úspěšný podnikatel?

V knize jsou krásně popsány společenské rozdíly mezi jednotlivými sociálními vrstvami obyvatelstva. Na jedné straně stojí ti bohatí, kteří mohou téměř vše, na straně druhé stojí chudí, kteří jsou určeni k tomu, aby sloužili a práva nemají naprosto žádná.

Komentáře (0)

Přidat komentář