Pavučina lží

recenze

Vražedná jáma (2022) 5 z 5 / Kikina182
Vražedná jáma

Detektiv Arrowood má nový případ. Manželé Barclayovi mají vážné obavy o svou dceru, která se s nimi po uzavření manželství přestala stýkat. Mají za to, že ji od nich manžel drží proti její vůli a doufají, že detektiv Arrowood dokáže Birdie pomoct. To je však pouhý začátek daleko komplikovanějšího případu, který je protkán samými lži. Aby případ vyřešil, musí je všechny spolu se svým asistentem Barnettem rozplést a dát všechny díly skládačky na správné místo.

Kniha je opět napsaná podobným stylem jako příběhy o Sherlockovi Holmesovi. Skrz ich-formu vypráví Arrowoodův pomocník Barnett jejich příběh. Nebo spíše příběh Williama Arrowoda, jehož je součástí. Způsob vypravování je hodně detailní a trošku suchopádný, takže se snadno může stát, že se do něj někdo nezačte na první dobrou. Ale za správných okolností se dá docela dobře začíst.

Příběh, který Vražedná jáma nabídla, mi přišel ještě lepší než ten z prvního dílu. Je hodně komplikovaný a rozvětvený, ale zároveň není nijak překombinovaný a dá se v něm docela lehce zorientovat. A nechybí ani překvapivé zvraty a vyústění.

Kromě detektivní zápletky je součástí příběhu také osobní život detektiva Arrowooda a jeho asistenta Barnetta. Neobjevuje se tam příliš, ale přesně akorát na to, aby dokresloval příběh a poměry v něm. A nesmím zapomenout ani na ikonickou nenávist detektiva Arrowooda k Sherlocku Holmesovi, která je pro knihu ikonická a dodává jí takový vtipný, možná až ironický nádech.

Postavy jsou opět skvěle popsány. U těch známých z prvního dílu se toho příliš nezměnilo, ale je krásně vidět, jak se jejich chování trošku mění v závislosti na daných událostech. A nové jsou popsané tak, že hned na první pohled z nich vyřazuje určitá povaha, ale zároveň to nepůsobí nijak definitivně, díky čemuž vzniká prostor pro překvapivá odhalení.

Pokračování Detektiva Arrowooda překonalo první díl ve všech směrech. Je to úžasný příběh pro všechny, kteří mají rádi dobré detektivky ve stylu Sherlocka Holmese se zajímavým případem, kapkou osobního života a kouskem ironie.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář