Patricia Gibney – Andělé smrti

recenze

Andělé smrti (2019) 5 z 5 / NikolSeven
Andělé smrti

Irská spisovatelka Patricia Gibney slavila se svou knihou The Missing Ones (2017) celosvětový úspěch. Do Česka tato kniha dorazila letos, a tak se i my můžeme konečně ponořit do vyšetřování společně s inspektorkou Lottie Parkerovou.

Debutový román spisovatelky Patricie Gibney dorazil konečně i k nám! Andělé smrti se na pultech knihkupectví objevili teprve nedávno, a i tady sklidili úspěch. Jedná se o první díl detektivní série s inspektorkou Lottie Parkerovou v hlavní roli.

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY

Příběh začíná vraždou ženy, jejíž tělo je nalezeno v katedrále. Na případ je ihned nasazena inspektorka Lottie Parkerová se svým týmem. Neuplyne ani pár hodin a je nalezena další mrtvola – tentokrát muž. Obě vraždy však mají něco společného. A tím společným jmenovatelem je klášter svaté Anděly, který byl kdysi sirotčincem a ve kterém oba zemřelí strávili kus svého života. Pátrání po vrahovi inspektorce ztíží fakt, že se celý případ v mnoha bodech dotýká i její vlastní rodiny. Jaké tajemství skrývá klášter s nevábnou minulostí, který by se do pár let měl proměnit v turistické středisko?
Opravdu napínavý a zajímavý příběh, který mě bavil od začátku do konce. Krátké kapitoly navíc zajistily, že jsem nechtěla přestat číst, děj mi rychle utíkal a při čtení jsem nebyla unavená. Kniha je rozdělena do devíti částí, podle devíti dnů, během kterých probíhá vyšetřování.
Inspektorka Lottie Parkerová má kromě práce na vyšetřování na starost i své tři děti, na které – jak sama v průběhu knihy říká – nemá příliš času. Její manžel Adam zemřel a ona na výchovu svých potomků zůstala sama. S tímto faktem jsme konfrontováni během příběhu několikrát. Lottie ovšem netrpí žádným syndromem vyhoření (jak tomu bývá v jiných, podobně laděných knihách), jde spíše o zdravý stesk a touhu po větším množství volného času, který by mohla věnovat dětem i domácnosti.
Prvkem, který příběh kapku odlehčí, je je jí pošťuchování se s kolegou Boydem. Od samého začátku čtenář ví, že se mezi nimi odehrává jakási chemie, a o pár stránek později se dozvíme, že spolu v minulosti prožili kratičký úlet. Boyd byl v průběhu knihy pro Lottie styčným bodem, který ji držel nad vodou.
Jako odlehčení zde funguje i postava Rose, matky Lottie Parkerové, která má na jednu stranu s právě probíhajícím případem něco společného, na stranu druhou je v knize tak trochu jako komický prvek, kdy nám Lottie neustále připomíná, že pomoc své matky nepotřebuje, i když v důsledku jí stejně zavolá.
Celá detektivní zápletka mi přišla dobře promyšlená. Bavilo mě nejen přicházet pomalu na stopu vrahovi (a tentokrát se mi ani nepodařilo předem odhadnout, kdo by jím mohl být), ale také sledovat vývoj vztahů mezi jednotlivými postavami.
Máte-li rádi detektivky a thrillery, doporučuji po této knize sáhnout. Mně teď už jen zbývá čekat, zda nám nakladatelství Kalibr dodá překlady i dalších dílů této série.

Komentáře (0)

Přidat komentář