Parádní závěr série

recenze

Aurora hasne (2022) 4 z 5 / Suzanne
Aurora hasne

Scarlett, Finn a Zila se ocitli v časové smyčce, v níž pořád dokonala umírají – a ještě ke všemu dvě stě let v minulosti. Aurora s Kalem zůstali na palubě ešvárské Zbraně společně s neblaze proslulým sydrathským válečníkem Hvězdovrahem – a shodou okolností Kalovým otcem. A společně s ním se ocitli v budoucnosti, kterou pohltilo kolektivní vědomí Ra’haam. A z Tylera se stal vězeň Saedi, Hvězdovrahovy pravé ruky a dcery, a snaží se ji přesvědčit, že rozpoutat válku s Terrou je přesně to, co Ra’haam potřebuje, aby si konečně podrobilo celý vesmír.

Amie Kaufmanová a Jay Kristoff jsou zkušení spisovatelé a společně napsali trilogii Akta Illuminae, takže tady jen potvrzují schopnost přinést dobře napsaný, čtivý a chytlavý příběh. Aurora hasne navíc obsahuje skvělý mix všeho, co mám ráda: akce, napětí, nějaké ty zvraty i obavy o život hlavních hrdinů a hlavně skvěle vyváženou kombinaci humoru, romantiky a dojemných scén.

Amie Kaufmanová a Jay Kristoff se opět pustili do hrátek s časem a paralelními vesmíry. To je vždycky ošidné, ale autoři už v trilogie Akta Iluminae prokázali, že tohle jim jde. V knize Aurora hasne máme možnost podívat se do minulosti, sledovat přítomnost i nahlédnout do neutěšené budoucnosti, a každá z dějových linií se nese v odlišném duchu. Linka se Scarlett, Finem a Zilou je zábavná i romantická, s Tylerem dobrodružná a ta s Aurorou dramatická, dystopická a dojemná.

Konečně zde dostává víc prostoru Zila, nejrozumnější ze všech hlavních hrdinů, a také neprávem umlčované umělá inteligence Magellan. A návrat Magellana na scénu je opravdu vtipný a povedený. Řešení na konci není úplně obvyklé. Možná by mohlo být epičtější, ale i tak se jedná o uspokojivý závěr. Jediné, k čemu mám výhradu, je nevyužitý potenciál postavy Caersana, Kalova otce. I ten zde dostává větší prostor, ale bohužel jeho skvěle nejednoznačnou a charismatickou postavu tvůrci degradovali jen do osiny vesmírných rozměrů.

Aurora hasne je nejlepším ze všech dílů trilogie Aurora. Celkově má trilogie vzestupnou tendenci, po průměrném prvním díle Aurora povstává následoval skvělý druhý díl Aurora plane a teď bezvadný závěr v podobě Aurora hasne. Nutno ale podotknout, že trilogie Autora není tak dobrá jako Akta Illuminae. Nese v humornějším, odlehčenějším duchu a nebere se úplně vážně. Takže to samé vyžaduje od čtenářů, aby si čtení užili. A já doufám, že autorské duo Jay Kristoff a Amie Kaufmanová zase něco společně napíše, protože spolupráce jim vyloženě svědčí.

Komentáře (0)

Přidat komentář