Padli z oblakov

recenze

Katastrofa letu 001 na Zlatých píscích (2020) 5 z 5 / katy238
Katastrofa letu 001 na Zlatých píscích

Může se zdát, že v historii Československa a poté Česka, je jen málo leteckých neštěstí či dokonce katastrof. Z tohoto smutného omylu zájemce o tento druh dějin vyvede nejenom dnes už nesehnatelné kilogramy literatury, které se tímto tematicky zabývají, ale také například televizní série Osudové okamžiky, která v letech devadesátých začala rychle a mohutně dokumentovat veškerá neštěstí na našem území i na území našich slovenských sousedů. Leteckých neštěstí je tam relativně mnoho. Jedno z největších se stalo poblíž bratislavského letiště, kdy dopravní letoun Iljušin 18 po nepodařeném přiblížení nedokázal zopakovat další okruh k letišti a havaroval v blízkém jezeře Zlaté písky před zraky šokovaných rekreantů.

Psal se rok 1976 a dalo se tušit, že vyšetřování bude všelijaké, jenom ne transparentní. Už jednání bezpečnostních složek, které měly větší starost o zabavování filmových materiálů, než o záchranu teoreticky přeživších v potápějícím se trupu letadla, jen potvrzovalo dobový kolorit. Čest všem, co pro záchranu obětí udělali maximum i přes mnoho překážek.

A právě o této události a opravdu o všem kolem ní pojednává skvělá kniha Katastrofa letu 001. Autor David Púchovský skutečně nenechal nic náhodě a prošel historii letadla jak modelově, tak konkrétního havarovaného kusu, opravdu detailně. Publikace vás provede technickými detaily, ovšem takovými, aby laik netápal (byť znát alespoň základy konstrukce letadel se hodí), dále pokračuje detailním mapováním osudu stroje, minutu po minutě mapuje cestu letadla před osudným letem i během něj. Dohledává detaily jednání posádky i jejich historii a hledá vysvětlení, proč jednali, jak jednali. Listuje starými složkami se závěry vyšetřování a žádá stále žijící svědky či rodinné příslušníky o doplňující svědectví či další materiály.

Za knihou je vidět neuvěřitelná práce a nadšení, autor se nevyhýbá ani věhlasu československých aerolinek a jeho pachuti, když bylo posádkám jasné, že na prominentních pracovnících pozicích, kdy létali po celém světě, musí mít za sebou udavače režimu. Kniha odkazuje na velmi zajímavé prameny a cituje dobová svědectví i pocity.

Samozřejmě také předkládá jasný závěr ve věci důvodu zřícení letadla na poměrně krátké trase a konečný rozbor je nesmírně šokující. Rutina, svévolné překračování předpisů i norem a obyčejné lidské chybování stály většinu pasažérů letu život a mnoho rodin uvrhlo do smutku.

Velmi zajímavé jsou také fotografie, kterých je opravdu bezpočet a také odkazy na jiné letecké katastrofy tohoto typu letadla. Nebylo jich rozhodně málo, a že povědomí o nich je tak malé, na rozdíl například o amerických či jiných světových leteckých katastrofách, svědčí o zatajování, mlžení, neprůhlednosti vyšetřování, kdy režim neměl zájem informovat o jakékoliv negativní stránce „pokroku“.

Pokud vás zajímá historie letectví u nás, letadla jako taková i jejich hořké konce a celkově se nebojíte ani technických detailů, neváhejte sáhnout po této unikátní publikaci, která rozhodně rozšiřuje informovanost o části našich dějin, která se pomalu dere na povrch.

Velice zajímavá je také část, ve které autor bere jméno každého pasažéra a ve spolupráci s rodinou skládá mozaiku jeho příběhu, jež jej přivedl na palubu osudného letu na trase Praha – Bratislava a nastiňuje i osud rodiny po úmrtí často živitele rodiny. Na palubě byli povětšinou lidé cestující za obchodními či pracovními zájmy a jejich ztráta byla pro rodinu katastrofou mnohdy i z existenčních důvodů. Velice citlivé téma jsou také dětské oběti neštěstí, pro které velký den skončil velkou hrůzou.

Jedná se skutečně o jednu z nejkomplexněji zpracovaných knih na toto téma a pevně věřím, že autor se zaměří na další události tohoto typu, protože talent ani nadšení mu neschází. Je důležité odkrývat archivy a předkládat i desetiletí staré události veřejnosti, aby bylo jasné, co vše bylo ukryto zrakům a o čem nebyl zájem řádně informovat, abychom se mohli poučit ze všech chyb a to na všech úrovních.

Komentáře (0)

Přidat komentář