Otázka viny norská detektivka

recenze

Otázka viny (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Otázka viny

Komisař William Wisting má dovolenou, ale vypadá to, že odpočívat moc nebude. Ve své schránce totiž nachází anonymní dopis, který obsahuje pouze číslo starého a dávno uzavřeného případu. Wistingovi to nedá a případ si vyhledá. Zavražděná dívka, odsouzený pachatel... co se mu asi snaží anonymní pisatel sdělit?

Moje první setkání s autorem, ale rozhodně ne poslední, protože to bylo naprosto skvělé.

Otázka viny velmi dobře propracovaný detektivní případ, jemuž na reálnosti přidává jistě i fakt, že autor sám dříve působil jako policejní vyšetřovatel. Komisař Wisting je pán v letech, který má za sebou již mnoho zkušeností a jen tak se nenechá ničím rozhodit. Občas ho trápí zdravotní neduhy, má starost o svou rodinu (dceru a vnučku), ale při pátrání se nebojí využívat i moderních technologií.

Sledujeme více dějových linek tu ze současnosti, ale také se vracíme zpět do minulosti, kde jsme detailně seznámeni s případem, na nějž byl Wisting odkázán. Tyhle návraty jsou velmi dobře značené, čtenář není zmatený, ale rozhodně je napnutý a čeká, jak to všechno vlastně dopadne.

Moc se mi líbí autorův styl psaní. Není to rozvláčné, ale takové úderné, spíš popisné a věcné. Je zajímavé i sledovat rozdíl ve vyšetřovacích možnostech dříve a nyní, což tak trochu zatopí tehdejším vyšetřovatelům, kteří se začínají obávat, že se na něco přijde. Nečekejte žádnou zběsilou akci, ale spíš poklidné vyšetřování, kde se objeví několik velmi zajímavých překvapení.

Otázka viny je sice už 15. díl ze série, ale pokud s ní (stejně jako já) ještě nemáte zkušenosti, vůbec to nevadí. Případ je v knize uzavřen a důležité body z minulosti jsou zde zníněny.

Kniha vychází 29. 5. 2023 a já ji mohu všem milovníkům krimižánru jen a jen doporučit.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)

Komentáře (0)

Přidat komentář