Osvobození: příběh o odvaze a lidské houževnatosti

recenze

Osvobození (2020) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Osvobození

Píše se rok 1939 a Evropu začíná pomalu a jistě terorizovat muž jménem Adolf Hitler. Doba je to pro všechny zlá a nikdo si nemůže být jistý ani tím, zda bude existovat zítřek. Nancy je mladá Australanka, která se právě provdala za významného továrníka v Marseille. Jejich láska je tak silná a tolerantní! Henri moc dobře ví, že Nancy nikdy nebude tou ženou, která sedí doma a čte si nebo vyšívá. Kdepak – na to je Nancy příliš odvážná, emancipovaná a paličatá. I ona se chce zapojit do boje proti Adolfovi a tak se z ní stává Bílá myš. Přezdívku Bílá myš si zasloužila od samotných vojáků SS, kteří ji tak říkali proto, jak bravůrně dokáže proklouznout mezi kontrolami a pašovat tak za hranice Francie uprchlíky a vězně, kterým jinak hrozí vězení, mučení a nakonec poprava. Sama se Nancy ocitá mnohokrát v ohrožení života, ale její touha po zastavení Adolfa Hitlera nemá meze. Henri ví, čím se jeho manželka zabývá, ale také moc dobře ví, že by ji nijak nebyl schopen zastavit. Na to je Nancy příliš hrdá a silná osobnost. Zastavit ji nemůže nic. Je odhodlaná osvobodit Francii od těch zatracených Němců.

Byla to doba, kdy nebylo moudré komukoliv věřit. Doba, kdy jeden pomáhal druhému, ale vzápětí jste mohli očekávat dýku v zádech. Lidé vás udali jen proto, že jste se na něj zamračili. Všichni pociťovali strach.

Krátce po svatbě navštíví na základě udání propuštěného zaměstnance sturmbannführer Böhm krásný dům Henriho a Nancy. Udání totiž říká, že Henri financuje místní Hnutí odporu, které padělá doklady a pašuje vězně a uprchlíky za hranice. Böhm Henriho zatkne a odvede si ho na služebnu gestapa. Tam je Henri podroben výslechu. Jakmile se o celé záležitosti dozví Nancy, nakráčí si hrdě a odvážně na služebnu s tím, že odtud Henriho odvede stůj co stůj. Henri ji však dává tajné znamení, které ji říká: “Uteč, odejdi – je zle!” A tak Nancy prchá z Marseille a Henriho nechává v moci krutého trýznitele Böhma.

V Londýně podstoupí Nancy speciální výcvik pro boj v terénu a po čase se vrací zpět do Francie, aby tam s místními makisty bojovala proti Němcům. Po celou dobu myslí stále na Henriho. Podaří se ji Henriho vysvobodit? A podaří se ji porazit spolu s ostatními Němce?

Osvobození od Imogen Kealy se pyšní nálepkou “Edice světový bestseller“, což naznačuje, že by se mohlo jednat o velmi, velmi kvalitní knihu. Alespoň s tímto očekáváním po takto značených knihách na knižních pultech saháme.

Celý příběh knihy Osvobození je inspirován skutečnou událostí. V samotném závěru knihy nám autoři vysvětlují, že některé pasáže byly trošku pozměněny, stejně jako sled událostí. Přesto je to více méně podle skutečné události a postava Nancy skutečně existovala, stejně jako existoval její manžel Henri.

Téměř celá kniha se odehrává ve Francii. Výjimku tvoří “krátké” období, které Nancy tráví v Anglii, kde prochází náročným výcvikem, který je do té doby určen pouze mužům. Díky své houževnatosti se však Nancy dostane mezi tyto muže. Ale těm se samozřejmě nelíbí, že je mezi nimi žena a rozhodně to Nancy nijak neusnadňují. Den co den se setkává s posměchem a se šikanou. Přesto Nancy vydrží a výcvik úspěšně dokončí. Následně je přesunuta jako již vycvičená agentka zpět do Francie, kde má za úkol vycvičit k boji místní makisty, aby mohli pomoci Angličanům při plánovaném útoku proti Němcům. Do té doby však nemá Nancy žádné informace o svém milovaném Henri. Touha po pomstě ji žene kupředu.

Jak si Nancy poradí s makisty, kteří ji odmítají uznávat jako velitelku, to si už musíte přečíst sami. Stejně tak si musíte přečíst, jestli se ji podaří znovu se setkat s Henrim.

Troufám si říci, že v poslední době nás knižní nakladatelé doslova zahlcují knihami s tématikou 2. světové války. Čtenář touží číst emotivní příběhy z koncentračních táborů. Tato kniha vám však tyto emoce nenavodí. Nečekejte nic, co by souviselo s jakýmkoliv koncentračním táborem. Celý příběh je skutečně jen a jen o Nancy a o boji, na který se připravuje – ať už ve výcvikovém táboře nebo v hlubokých francouzských lesích.

Velmi pozitivně hodnotím fakt, jak nám autor přiblížil život místních makistů a náladu ve francouzských vesnicích. Něco takového jsem zatím v žádné knize snad nečetla. Takže jsem moc ráda, že jsem mohla alespoň na chviličku být v tom lese spolu s Nancy a nesnášet egoistické muže, kteří se odmítali podrobit ženskému velení, ačkoliv ona sama uměla nejspíše lépe bojovat než oni.

Děj v knize se odehrával celkem svižně. Respektive v celém ději knihy jsme se s Nancy připravovali na velký boj. Celou dobu to bylo o tomto a o tom, jak se snaží vyhrát mentální převahu nad muži a jejich respekt. I když se v knize stále něco dělo, mám pocit, že se tam nestalo příliš mnoho nějakých průlomových zvratů.


I teď, po dočtení knihy, mám dojem, že mi byl celý příběh podán příliš věcně. Nekonaly se tam žádné dojemné scény. To je snad to jediné, co můžu knize vytknout. Kniha na mne nijak citově nezapůsobila. A to vnímám jako handicap, protože mám velmi ráda příběhy, které ve mně něco zanechají. Přesto to bylo velmi zajímavé počtení. Ačkoliv věřím tomu, že se mohou najít čtenáři, které kniha neosloví.

Celý příběh je rozdělen do tří částí, ve kterých se pak ukrývá mnoho docela krátkých kapitol. V knize je i dostačující množství přímé řeči, což knihu samozřejmě hezky obohacuje.

Autory musím také pochválit kvůli popisům osob. Ačkoliv mi byla celou dobu nátura hlavní hrdinky velmi nesympatická, vděčím za to právě autorům, kteří ji velmi brilantně vykreslili přesně tak, jak ji vykreslili. Nancy jsme mohli buď milovat, nebo nenávidět. Nic mezi tím. A já ji nenáviděla, ačkoliv měla do jisté míry můj obdiv. Osobně bych však takovou osobu ve svém životě asi mít nechtěla. Její manžel mi byl sympatičtější mnohem více. Ten mi přišel klidný, vyrovnaný a láskyplný. Nancy – ta byla živel. Tvrdohlavý, paličatý a umíněný živel.

Podívám-li se na knihu kritickým okem, tak musím napsat, že poměrně necitlivé vyprávění mi krapet kazilo dojem z četby. Myslím, že z tak úžasného příběhu mohli autoři vytřískat ještě trošku více. Chyběl mi v tom prostě tento rozměr. Možná proto mám z hlavní postavy pocit, že se jednalo o odvážnou, ale prakticky necitlivou ženu, která snad neměla žádné emoce a dělala jen to, co od ní situace a prostředí žádalo.

Knihu mohu doporučit všem, které zajímá 2. světová válka a kteří čtou rádi válečné romány. Nečekejte žádný srdceryvný příběh. Ten se v této knize neukrývá. Je to příběh o statečné ženě, která pomohla k odsunu Němců z francouzského území. Je to příběh o ženě, která se nebála postavit se čelem krutosti a bolesti. Která byla odhodlaná pro dobrou věc i zemřít, bude-li třeba. Ať byla Nancy jakákoliv, je to žena, která si zaslouží úctu, protože takových žen nejspíše po světě příliš nepobíhá.

Za zmínku ještě stojí fakt, že knihu Osvobození napsali dva autoři, kteří svá jména spojili do jednoho a vznikl tak originální pseudonym.

Komentáře (0)