Opuštěná i po smrti

recenze

Vražda v dívčí garsoniéře (2018) 3 z 5 / a.k
Vražda v dívčí garsoniéře

Všímavá vdova Baláková upozorní policii na nesnesitelný zápach linoucí se z jednoho z bytů. Po jeho otevření policie objeví mrtvolu mladé Aleny Čihákové, která byla zavražděna obzvláště sadistickým způsobem. Její rozbitá lebka je jasným důkazem vysoce agresivního sadismu a policie nevylučuje ani sexuálně motivovanou vraždu. Vyšetřováním je pověřen kapitán Petr Brandl s poručíkem Kotrbou. Už od začátku je ale problém, že není čeho se chytit. Alena se před třemi lety přistěhovala hned po dosažení plnoletosti do Prahy, pracovala v nedalekém copy centru, byla bez přátel, žila sama. Její mobil potvrzuje, že s nikým nebyla ve spojení. Sousedi Alenu vůbec neznali, nevnímali její život, ale ohradí se proti nařčení zvídavé sousedky Balákové, která tvrdí, že Alena mívala často noční pánské návštěvy.

Kapitán Brandl směřuje vyšetřování dvěma směry. Nechává prověřit alibi všech pro policii známých sexuálních násilníků v okolí a sám se vydává do rodiště Aleny, aby zjistil, jak žila před odchodem do velkoměsta.
Vypadá to, že má policie štěstí. Záhy mají podezřelého. Nečekané svědectví hatí policejní závěry a další mrtvá těla na sebe nenechají dlouho čekat. Vypadá to na pachatele, který si nebere servítky. Kapitán Brandl má těžký úkol, najít souvislosti mezi jednotlivými oběťmi, které jak se zdá nemají vůbec nic společného a není se čeho chytnout.

Detektivní zápletka je triviální a pátrání nepřináší překvapivé zvraty. Pasáže, které se věnují přímo vyšetřování, mě bavily. Najdeme zde i akční scénu, která je napsaná velmi čtivě a nepostrádá napětí. Líbila se mi i záhada zamčeného pokoje, nebo pasáže věnované Alenině minulosti. Bohužel ale autor často odbíhá od samotného tématu vyšetřování, zmiňuje a srovnává se staršími kriminálními případy, snaží se nastínit osobní problémy členů policejního týmu nebo jiných zúčastněných osob. To by sice v podstatě nebylo na překážku, ale tady to působí spíše jako vsuvka nebo výplň a nepřirozeně. Celkovému dojmu nepřispívají ani některé šroubované dialogy.

Jedná se o nenáročnou detektivku z ryze českého prostředí, která pokud bude čtenáři vyhovovat autorův styl, bude příjemným oddechovým čtením. Mně bohužel autorovo zpracování nesedlo, takže za mě plus jen za příběh.

Komentáře (0)

Přidat komentář