Opiová jízda

recenze

Opium a absint (2020) 5 z 5 / EvelinaLang
Opium a absint

Musím hned na úvod říct, že mě zaujala obálka, ale úplně jsem si nedokázala představit, o čem kniha je. Nakonec jsem se nechala zlákat kladnými ohlasy, a navíc se příběh odehrává v mém oblíbeném 19. století, takže jsem to prostě musela zkusit. Když jsem se začetla, okamžitě mě chytil autorčin styl psaní, který je neskutečně čtivý a hned mi sedl. Bavila mě i hlavní hrdinka Tilly, která je někdy až otravně zvídavá a chytrá.
Co mi trochu vadilo, byla ta její závislost právě na opiu, či různých „vitamínech“ a upřímně jsem nechápala, jak to všechno mohla zvládat - kolikrát si opravdu namíchala silný koktejl a vzhledem k tomu, jak málo jedla, měla docela výdrž. Chápu, že závislost je tady jedna z hlavních linií, ale mě to rozčilovalo. Moc mi nesedlo například to, že ve všem udělala první krok, třeba ten polibek. Asi prostě měla nakročeno k moderní holce, jakou známe dnes a já jsem zřejmě stará škola. Nadchla mě i ta detektivní část, která je chvílemi opravdu temná, ale já bych ji klidně snesla i temnější.
Líbily se mi i ty noční procházky, měly něco do sebe a konečně to do příběhu vnášelo nějaké to dobrodružství. Já bych ovšem uvítala mnohem větší bloudění v temných uličkách a zákoutích, ta doba k tomu vyloženě vybízela. Škoda, že tam tedy takových pasáží nebylo víc, protože bylo znát, že autorka k tomu znalosti má. Odhalení vraha jsem popravdě nečekala, takže mě to docela překvapilo, ačkoliv jsem měla tušení, že to bude někdo z lékařské rodiny a vlastně jsem měla i podezření, že Tomovo chatrné zdraví bude trochu o něčem jiném, což se nakonec potvrdilo.
Oddechla jsem si, když hrdinka nakonec přišla k rozumu a dokázala se vypřádat se svou závislosti. Ještě musím zmínit ty citáty z Draculy, zpestřily celou knihu a vyloženě k příběhu seděly. Celkově je to velmi povedené dílko a dobře se mi četlo, rozhodně jsem nečekala, že mě tolik chytne. Nakonec jsem pochopila, proč byl zvolen onen název "Opium a Absint". Myslím, že nic výstižnějšího už se vymyslet nedalo. Má to sice pár věcí, které mi vadily, ale klady převládají. Příběh vřele doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář