Okřídlená mě zaujala, protože v příběhu měli vystupovat bohové, a kde jsou bohové, to já můžu. Jakmile jsem ale začala číst, zjistila jsem, že jsem dostala něco trošku jiného, než jsem očekávala.
Kniha je vystavěná na střídání vyprávění z minulosti a přítomnosti, přičemž se tyto linky pravidelně střídají po kapitolách. První polovinu mě víc bavila ta z minulosti – právě tam sledujeme, jak se z hlavní hrdinky Zemolai stalo to, co z ní nakonec je, a postupně odhalujeme její proměnu i motivace.
Celý příběh je silně postavený na tématu manipulace, které je zde zpracováno opravdu výborně. Autorka skvěle zachycuje, jak snadno se dá dítě ovlivnit a zajistit si poslušnost. Vztah mezi Zemolai a její učitelkou Vodayou byl za mě velmi dobře zpracovaný, protože mě vytáčel doběla, ale zároveň nutil k zamyšlení.
Přestože samotný svět není nijak zvlášť propracovaný – nečekejte žádné epické bitvy, šokující zvraty nebo nějaké větší informace o vykresleném světě – tak i přesto bylo čtení poměrně hutné. Autorka se víc soustředí na psychologii postav než na akci, a celý děj se točí především kolem Zemolai, jejího dospívání, výchovy a rozhodnutí, která formovala její osud.
Musím ale říct, že svět by si zasloužil větší rozpracování. Minimálně ta část o bozích by si zasloužila několik stránek navíc. Některé detaily zůstaly jen naznačené, a i když jsem po dočtení neměla odpovědi na všechny otázky, příběh mě bavil a dokázal mě vtáhnout.
Celkově je Okřídlená zajímavým a trochu jiným fantasy příběhem – méně o epických bitvách či magii, více o lidech, manipulaci a následcích voleb. Takže pokud máte chuť na něco originálního a spíše psychologického, tak Okřídlená je tou správnou volbou.
Recenze je psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Host.
Nad městem Radežda spí pět záhadných bohů. Pět bohů, kteří kdysi obyvatele údolí obdařili skvělými technologiemi a moudry. Když se poté bohové od lidí odvrátili, jejich věrní vystavěli věže, které se dotýkaly nebes, aby zjistili p... více