Okouzlující a poetický příběh plný zlovolných víl

recenze

Encyklopedie víl Emily Wildové (2025)
/ Suzanne
Obálka knihy Encyklopedie víl Emily Wildové

Emily Wildová, třicetiletá profesorka z Cambridge, přijíždí na odlehlý a nehostinný severský ostrov, aby se zde věnovala terénnímu výzkumu víl pro svou chystanou encyklopedii – tentokrát má v úmyslu najít a prozkoumat nebezpečné vznešené víly zvané Skrytí, jediný druh, který jí chystané publikaci chybí. Jenže nic nejde podle plánu…
(Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství HOST :)

Emily se potýká s drsnou stránkou ostrova a místní se jí posmívají a nevěří, že v tamních podmínkách vydrží déle než týden. A aby toho nebylo málo, na ostrov přijíždí její kolega Wendell Bambleby, kterého Emily podezřívá, že není tak úplně člověk.

Vznešené víly jsou navíc nebezpečné, protože v jedné rodině žije místo syna podvrženec, který své „rodiče“ děsí a týrá, a jedna dívka pozbyla rozumu poté, co ji Skrytí unesli. Emily na ostrov přijela za účelem vědeckého bádání, nikoliv pomáhat místním vyřešit problémy s vílami, ale dokáže zůstat stranou?

Heather Fawcettová píše mírně poeticky, ale velmi čtivě. Stylem se přiblížila době, v níž se příběh odehrává (tedy roku 1909), i tomu, že se jedná o zápisky akademičky. To ještě zdůrazňuje vynikající český překlad Ivany Svobodové.

Encyklopedie víl Emily Wildové nemá jednoznačnou zápletku, ta se vyvíjí postupně a příběh plyne spíš pozvolna. Všechna odhalení, z nichž by jiné autorky udělaly velké haló, Heather Fawcettová zmiňuje jen tak mezi řečí, což je příjemné osvěžení.

V Encyklopedii víl Emily Wildové nechybí krásná, i když drsná příroda, nejedno tajemství, síla přátelství a pohostinnosti, trocha humoru, špetička romantiky a nakonec ani záhadné vznešené víly. Heather Fawcettová do knihy zakomponovala různé druhy nižších i vznešených víl, legendy a příběhy a držela se původního pojetí víl, jako prastarých, nebezpečných a zlomyslných stvoření, s nimiž si není radno zahrávat. Humor obstarává hlavně špičkování mezi Emily a Wendellem a romantická linka je natolik decentní, až je skoro neviditelná.

Vztah Emily a Wendella se nese v duchu protiklady, které se doplňují. Emily je velmi inteligentní a pragmatická a dává přednost společnosti svých knih a psa. S lidmi totiž neumí navazovat vztahy ani komunikovat a uniká jí podtext nebo náznaky. Bambleby je společenský, okouzlující a okamžitě si dokáže lidi získat. Tam, kde je Emily praktická a odhodlaná, Wendell dává přednost pohodlí a dobrému jídlu a asistenty z řad studentů bez výčitek využívá jako sluhy. To vede k nejrůznějším vtipným situacím.

Oba ale mají i skryté stránky, protože Emily sice působí chladně a odtažitě a na první místo staví svoje vědecké bádání, ale nechybí jí ani soucit, zatímco Wendell pod tou okouzlující fasádou skrývá trochu ješitnosti a marnivosti a občas se chová lhostejně a skoro až necitelně. Heather Fawcettové se ale nějakým záhadným způsobem podařilo, aby všechno bylo součástí Wendellova osobního kouzla, přestože nenaplňuje stereotypní představu mužného hrdiny.

Akorát mi neseděly Wedellovy avantýry a taky mě zarazil všeobecně přijímaný vztah mezi dvěma ženami, když uvážíme, že se kniha odehrává v roce 1909.

Encyklopedie víl Emily Wildové je svébytná kniha, která se špatně popisuje a zařazuje. Pro ty, kdo chtějí čistokrevnou fantasy, to bude málo, a ty, kdo fantasy nevyhledávají, zase mohou odradit víly hned v názvu. A to je hrozná škoda, protože Encyklopedie víl Emily Wildové je kombinací historického románu, akademického bádání a legend, pověstí a pohádek a přináší originální, poetickou a jednoduše kouzelnou knihu. Já jen doufám, že další díl s názvem Emily Wilde’s Map of the Otherlands vyjde v českém překladu co nejdříve.

Obálka knihy Encyklopedie víl Emily Wildové Encyklopedie víl Emily Wildové Heather Fawcett

První díl bestsellerové fantasy série o vědkyni zkoumající svět víl Mrzoutská profesorka Emily se vydává na ostrov Ljosland na dalekém severu, aby tam studovala místní folklor a víly a sepsala svou přelomovou encyklopedii kouz... více

Komentáře (0)