Odsouzen k smrti

recenze

Odsouzen k smrti (2023) 5 z 5 / Jenda744
Odsouzen k smrti

Znáte edici Původní česká detektivka, kterou vydává nakladatelství MOBA? Já mám detektivky rád a rád také poznávám nové české autory, takže čas od času po některé knize z této edice sáhnu. Občas se řídím doporučením přátel, jindy vybírám podle anotace – pustím se do příběhu, jehož anotace mě zaujme. Nyní má volba padla na knihu Odsouzen k smrti od Veroniky Martinkové. Ačkoli jde o Veroničinu druhou detektivku (loni jí vyšla kniha s názvem Podíl viny), já jsem od ní zatím nic nečetl – vůbec ji tedy neznám. Až později jsem zjistil, že na sebe knihy volně navazují. Nicméně i když jsem nejprve četl druhý díl, tak jsem si čtení užil. A protože se mi kniha Odsouzen k smrti líbila, s chutí jsem se následně pustil i do Podílu viny.

Kniha Odsouzen k smrti pro mě byla příjemným překvapením. Když se mi dostala do ruky, zarazilo mě, že má poměrně dost stran (přes čtyři sta). Měl jsem trochu obavy, zda bude mít vyprávění ten správný spád a nebudu se při čtení nudit. Však to všichni dobře známe: často se stává, že rozsáhlejší díla disponují mnoha hluchými místy. Pak je pro mě problém knihu dočíst až do konce. Ale tady tomu tak vůbec nebylo. Do příběhu jsem se bez větších obtíží začetl a těšil jsem se, až budu mít večer zase volnou chvilku a vrátím se ke čtení!

Líbila se mi forma, kterou autorka zvolila: vypráví děj z pohledu dvou vyšetřovatelů. Vše dává smysl, i když třeba nejprve budete mít pocit, že to tak není. Určitě pokračujte ve čtení, protože později vše pochopíte. I hlavní hrdinové jsou zajímavě zvolení! Seznámíte se s Davidem a Hanou, kteří se velmi dobře doplňují. A společně pátrají po vrahovi jejich kamaráda.

Jsem zvědavý, jaké další příběhy Veronika Martinková napíše. Já si je rozhodně nenechám ujít. Zatím mohu říct, že mi přijde škoda, že se o jejích knihách více nemluví. Vlastně i o samotné autorce (i já jsem na ni narazil spíše náhodou, když jsem listoval v edičním plánu nakladatelství MOBA). Autorčin styl psaní mě zaujal a myslím, že její detektivky rozhodně stojí za přečtení.

Komentáře (0)