Nový začátek

recenze

Nový začátek (2020) 4 z 5 / MartinaF
Nový začátek

Autorku Noru Roberts znám pouze z doslechu. Dosud jsem od ní žádnou knihu nečetla, ani detektivky, které píše pod pseudonymem J. D. Robb. Proto jsem k titulu přistupovala s čistým štítem.

Po celém světě se začal šířit neznámý virus, který vyhladil tři čtvrtiny obyvatel Země během několika týdnů. Přežili jen ti, kteří jsou vůči nákaze imunní. Virus však otevřel také bránu nadpřirozených schopností - někteří z imunních začali ovládat magii.

Co může taková celosvětová katastrofa způsobit? Mnoho věcí, například to, že se lidé začali chovat jako hyeny - rabování, vraždy a násilí byly na denním pořádku. A mezi tím vším se proplétají ti, kteří chtějí přežít a začít od nového začátku.

Hlavních postav je několik, mají svoji příběhovou linku, která se v určitém bodě spojí. Jedna část vyprávění zavede čtenáře do televizního studia. Díky smrtícímu viru se na výsluní dostala mladá reportérka Arlys, která přeživšímu světu předává informace. Ale i ona později spolu s kolegyní Fredie musí najít bezpečné útočiště. Z New Yorku také prchá Jonah, ošetřovatel se schopností vidět lidskou smrt. Společníky mu jsou lékařka Rachel a mladá ovdovělá žena Katie se třemi miminky. Poslední skupinou je Lana a Max, mladý pár, který v sobě objevil nové schopnosti. A právě oni dva budou hrát v příběhu klíčovou roli.

Celý příběh se skvěle četl, děj plynule ubíhal, některé části byly napínavé, jiné poklidné. A i když už to vypadalo, že se ke konci nemůže nic stát, autorka vyrukovala s velkým zvratem.

Charaktery jednotlivých postav nebyly nijak popsány do hloubky, přesto jsem z nich měla příjemný dojem. Nejvíc mě oslovily postavy s nadpřirozenými schopnostmi. Ocenila jsem však, že tato magie v příběhu nepřevládala. Se skřítky a vílami se tu také také setkáte, ale nebylo jich nijak přehnaně, a také v jiné formě, než si takové bytosti představujete.

Co mi ale na čtení vadilo, byly lehce naivní a nepřirozené dialogy. Jako kdyby autorka sklouzávala k žánru, který je jí bližší. Nora Roberts je totiž především spisovatelkou románů pro ženy. Mnoho čtenářů proto knihu zkritizovalo. Nejspíš nečekali, že se jim dostane fantasy, která má navíc ještě další dva díly. Pokud autorka píše primárně detektivky a romány pro ženy, fantasy asi nebude úplně její silná parketa.

I tak jsem zvědavá na další pokračování, protože čtení ve mně vyvolalo spoustu otázek, na které jsem nedostala odpovědi. Takže za mě je Nový začátek pohodové čtení.

Komu je kniha určená? Asi těm, kdo má rád lehké fantasy, romány pro ženy a knihy Nory Roberts. A hlavně tomu, kdo nečeká náročnou literaturu.

Komentáře (0)