Nový začátek

recenze

Jeden rok bez tebe (2020) 4 z 5 / MilenneWaver
Jeden rok bez tebe

Stačil jeden den. Večer. Okamžik, který přetočil celý Cařin život vzhůru nohama. Jen o devět měsíců později, Cara přichází do Švýcarska, kde má nastoupit na internátní školu. Je z ní troska, a i když pro ni měla být nová škola zároveň i novým začátkem, Cara se stále nedokáže vyrovnat se svou minulostí, která ji pronásleduje na každém kroku. Prozatím. Protože její noví kamarádi, Hector a Ren, jsou připraveni jí v tom pomoci.

Cara je typickou knižní hrdinkou, která nenadchne, ale ani neurazí. A to je celkem škoda, vzhledem k tomu, že je celý příběh založen na jejím životě. Ale kvůli tomu nemusíte věšet hlavu. Co se totiž autorce povedlo, je postupný vývoj jejího charakteru, protože Cara ze začátku, a z konce knihy je absolutně nesrovnatelná. Velkým plusem je dále i to, s jakou realističností se autorka pustila do jejích problémů. Je zde skvěle vyobrazená úzkost, deprese, i Cařiny myšlenkové pochody, které knize neuvěřitelně pomohly s temnější a vážnější atmosférou.

V knize dále najdete řadu zajímavých vedlejších postav, ať už jde o Hectora, Ren nebo Freda. A i přesto, že tyhle postavy měly opravdu málo prostoru na to, aby je čtenář lépe poznal, se mi líbily mnohem více než Cara.

Zápletka téhle knihy se zaměřuje zejména na Cařin nový život po její nehodě, a na její srovnávání se se smrtí její kamarádky. Což je sám o sobě skvělý nápad, i poměrně dobře zpracovaný, ale nic víc od knihy nečekejte. Žádný velkolepý závěr, ani akci tady nenajdete, nicméně se stále můžete těšit na vývoj jednotlivých postav, i na vedlejší romantickou linku. A nakonec, nesmím zapomenout ani na ono odhalení z Cařiny minulosti, se kterým to nedopadlo úplně tak dobře, jak jsem doufala. Bohužel na tohle odhalení dojde v knize jednak příliš brzy, a navíc není ani zdaleka originální a promyšlené.

Čtivost téhle knihy je neuvěřitelná. Díky jednoduššímu stylu psaní a skvělé dynamice příběhu, vám stránky budou utíkat jedna za druhou. Co knize naopak chybí, jsou zvraty. Je jich tu jen několik, a z nich není žádný, který by děj nějak výrazně ovlivnil. Pokud tedy ve čtení preferujete nepředvídatelnost děje, v tomhle vás Jeden rok bez tebe nepotěší.

Ačkoliv jsem od knihy neměla žádná vysoká očekávání, Jeden rok bez tebe mě velmi příjemně překvapil. Tento příběh určitě ráda doporučím fanouškům Johna Greena, nebo obecně těm, kteří rádi čtou oddechové příběhy s jednodušším, ale přesto velmi poutavým dějem. Doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář