Nový román Štěpána Javůrka

recenze

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 (2022) 5 z 5 / lada.ladislav
Sudetský dům: Jaro - léto 1945

Štěpán Javůrek píše knihy, které jsou mi velmi blízké námětem. Celý svůj dosavadní život strávil pod Krušnými horami, což je část České republiky, která je blízká i mě. Není tedy divu, že do této části naší země zasazuje i děj svých příběhů. A dává to dokonalý smysl! Využívá tak své bohaté znalosti místní krajiny, její minulosti i obyvatel. Možná jste to o autorovi nevěděli, ale mezi jeho koníčky patří historie a příroda. Ale i to je z jeho knih velmi dobře zřejmé, takže nejde o žádné překvapení.

Pokud se vám líbily předchozí autorovi romány Chaloupky a Nebe nad Perninkem, mám pro vás dobrou zprávu. Právě totiž vyšel jeho třetí román Sudetský dům. A podle mě je to zatím nejlepší příběh, který vytvořil. Děj se odehrává v roce 1945 (od března do srpna) a autor se tentokrát zaměřil na tehdejší poválečné česko-německé vztahy. České rodiny tehdy zabíraly domy po odcházejících Němcích. Třeba jako Smolíkovi, kteří se svým nevelkým majetkem přichází do podhorské vesnice Glasendorf. Tam jim byl nabídnut krásný sudetský dům, ovšem vše mělo malý háček: zatím v něm stále žila německá rodina...

Přiznám se, že tentokrát mě příběh pana Javůrka zcela pohltil. K předchozím knihám jsem měl (stejně jako mnoho jiných čtenářů) několik výhrad. Mé výhrady směřovaly k nepropracovaným postavám či celkově k tomu, že autor nešel příliš do hloubky, i když dokázal vytvořit skvělé náměty. Řekl bych však, že se ze svých chyb poučil. Nyní jsem byl nadšen, jak dokázal nastínit nelehkou část naší historie. A bavilo mě i to, jak pracoval s postavami. Celý příběh se mi líbil, včetně závěru. Nemám rád otevřené konce, ale v tomto případě udělal autor to nejlepší, co mohl. Jde o silný příběh, který ve vás po dočtení ještě bude nějakou chvíli rezonovat. Je totiž plný emocí, které je třeba zpracovat.

Pokud vás autorovy předchozí příběhy neoslovily, zkuste dát šanci Sudetskému domu. Jak už jsem výše zmínil, jde zatím o jeho nejlepší knihu. Sám jsem zvědavý, jaké vyprávění si pro nás připraví příští rok. Zatím totiž nakladatelství MOBA vydává jednu jeho knihu ročně, tak věřím, že v této tradici bude i nadále pokračovat!

Komentáře (0)

Přidat komentář