Nové zlo v povědomých kulisách

recenze

Hlasy v bouři (2021) 5 z 5 / LukBook
Hlasy v bouři

Hlasy v bouři jsou prvním dílem nové série Černá zima od autorky hororů Darcy Coates. Se známější řadou o strašidelných domech mají některé společné znaky, ale hlavní roli tentokrát dostává zcela nové zlo. Jako tradičně vychází pod značkou Fobos.

Clare se na počátku zimy vydává na cestu za tetou a sestrou, ale na místo určení už bohužel nedorazí. Během jízdy autem ji zastihne divoká vánice a najednou….Probudí se rozbolavělá ve starém, ponurém domě. Vedle její postele sedí neznámý muž, který jí sdělí, že měla autonehodu. Mladík se k ní chová mile, přesto neví, jestli mu může věřit. Nejhorší na tom ovšem je, že nemůže odejít. Venku zuří sněhová kalamita, díky které se pryč nedostane. Jako by toho nebylo málo, začne slyšet a vidět podivné věci. Podle muže jsou v domě sami, ale brzy tomu přestane věřit. A začíná tušit, že na ni číhá něco strašného, nelidského a krutého.

Jak už jsme se zmínili, Darcy Coates je (nejen) u nás známá především díky své oblíbené sérii Strašidelné domy. Hlasy v bouři jsou ovšem prvním dílem jiné řady s názvem Černá zima a v originále vyšly v loňském roce. Najdete v nich několik autorčiných oblíbených prostředí, které používá pravidelně. Těmi jsou velký strašidelný dům a starý divoký les.

Tyto dvě již trochu provařené ingredience ovšem doplňuje o určitou formu postapa a dokonce i romantickou linku. Zejména druhá věc pro mě byla trochu neočekávaná, ale nedá se říct, že by nějak narušovala tajemnost a děsuplnost celého příběhů. K mrazivé atmosféře navíc přispívá i extrémní počasí, které zavalí celou oblast neprostupným sněhem.

Už jsem tedy četl od mnoha fanoušků autorky, že se vlastně u knih Darcy Coates příliš nebojí. Nemůžu vyloženě říct, že já bych u nich strachy nemohl usnout, ale zároveň se mi jejich strašidelné ovzduší hodně líbí. I tentokrát vás autorka bude napínat popisy toho, jak musí hlavní hrdinka čelit stínům a zvukům v hodně pochmurném domě. A dokážu si klidně představit, že někteří čtenáři se budou bát. Tajemné zlo navíc postupem času dostane fyzickou podobu a strach z něj se tím jenom zesílí. Alespoň tedy u oněch dvou přeživších osob v domě.

Ústřední postavy Clare a Dorran mi byli docela sympatické. Od začátku tak nějak tušíte, jak se bude jejich z počátku nedůvěřivý vztah vyvíjet. Ale přesto se ve vás objeví i troška pochybností. Opravdu z toho bude v takovémto prostředí zamilovaný happyend? Nebo se nakonec z Dorrana stane slizký padouch? Odpověď na tuto otázku už budete muset získat sami, ale musím se přiznat, že mě vlastně trochu překvapila.

Po lehce pomalejším začátku začne zápletka postupně gradovat a čím víc se blíží konec, tím přibývá i akčnějších momentů. Odříznutý muž a žena totiž pochopí, že nemají kam utéct a musí se zlu postavit. Dokážou ovšem bojovat s něčím, o čem si mysleli, že nemůže na světě existovat?

Hlasy v bouři jsou za mě velice zajímavým hororem šmrcnutým postapem, díky čemuž dostávají zcela nový rozměr. Navíc se do toho zaplete i romantika, rodinné vztahy a boj o přežití. Na poslední stránce přichází zvrat, který vás naláká na pokračování. Pod značkou Fobos by měla vyjít kompletní série, protože Darcy Coates je jedním z hlavních taháků Našeho nakladatelství. A po přečtení některého z jejích titulů zjistíte, že rozhodně právem. Zkuste to třeba s touto novinkou, s níž rozhodně nešlápnete vedle.

Komentáře (0)

Přidat komentář