Nová fantasy z pera českého autora.

recenze

Králova mlha (2022) 3 z 5 / Podlavicí
Králova mlha

Že jsem fanoušek fantasy, už myslím nikomu nemusím vysvětlovat. Takže když se mi do ruky dostala kniha Leviar – Králova mlha od českého autora Aleše Diviše, neváhala jsem ani chvíli, protože s českou fantasy literaturou zatím moc zkušeností nemám.

Děj Leviaru se odehrává ve fiktivní zemi Sylothys, která je rozdělena do pěti království. Žádné z nich ale nemá krále, protože se všichni bojí legendárního Bílého krále, který při své porážce všechna království proklel. Nikdo neví, co se s ním stalo – je opravdu mrtvý? Všude přítomná bílá mlha a útoky satyrů – napůl lidí a napůl kozlů – spíše napovídají, že Bílý král plánuje svou pomstu uskutečnit. Když se pak správce Asorilu rozhodne nechat se korunovat králem, přivolá na své město absolutní zkázu. Nydeonovi – veliteli zlodějské party a hlavnímu hrdinovi této knihy – nezbývá nic jiného než z Asorilu uprchnout a ve společnosti elfa Theliana se vydat na sever, kde se mají připojit k dalším lidem, kteří mají jen jeden cíl – porazit Bílého krále. K tomu jim může pomoci nejen jejich odhodlání, ale i nadpřirozené schopnosti, které někteří z ničeho nic mají díky tajemné síle Leviar.

Je jasné, že se už asi nikdy nevyhneme porovnávání s klasikem fantasy Tolkienem, pokud se jakékoli spisovatel pustí do tvorby svého vlastního fantasy světa. Málokterému autorovi se podaří mu konkurovat. Svět A. Diviše je ale velmi propracovaný, doplněný mapou a jistě si zaslouží ocenění, protože je za tím obrovská spousta práce.
Líbilo se mi také spojení různorodých postav do jedné skupiny, která má společný cíl. Jednotlivý zástupci různých ras se tak musí naučit spolupracovat, zapomenout na své nepřátelství a tolerovat své rozdílnosti. Každý přinese to, co umí a skvěle se doplňují, z čehož může plynout i ponaučení pro čtenáře.

Kniha se mi ale špatně četla, musela jsem ji i často odkládat. Neustále jsem měla pocit, že mi unikají podstatné informace, až jsem si nakonec musela ověřit, že se opravdu jedná o první díl série. Některé události byly vysvětlovány postupně, možná se k nim autor dostane i v dalších dílech, ale mně takový způsob čtení nevyhovuje a připadám si pak zmatená a ztrácím se v tom, co se v knize děje a proč se to děje. Když jsem se ale v knize zorientovala a konečně se pořádně začetla, zápletka byla poutavá a konec prvního dílu mě přesvědčil k tomu, že bych snad mohla dát šanci i dalším.

Co také oceňuji a možná to ocení i potenciální klučičí čtenáři, je absence milostné zápletky, která je pro moderní fantasy v poslední době téměř trvalou součástí. Knihu Leviar – Králova mlha bych tak doporučila všem, kteří mají rádi fantasy tolkienovského typu a chtějí se seznámit s novým, docela zajímavě vypadajícím světem, který má potenciál vtáhnout čtenáře do děje.


Děkujeme společnosti Albatros Media, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář