Nina a její první dobrodružství ve Strašidelném krámku

recenze

Strašidelný krámek a příšerný lechtiprášek (2020) 4 z 5 / Podlavicí
Strašidelný krámek a příšerný lechtiprášek

Dneska se mi dostala do ruky kniha z dílny autorky Magdaleny Hai a ilustrátora Teemu Johani s názvem Strašidelný krámek a příšerný lechtiprášek. Na první pohled tenká a lehká knížka formátu A5 v sobě ukrývá milý příběh pro děti.

Příběh je o devítileté koumačce Nině, která je příšerně tvrdohlavá (jak o sobě sama říká, není tvrdohlavá, ale odhodlaná), která má ráda koťátka a superkyselé bonbony. Jako každé dítě má mnoho snů, které by si chtěla splnit. A její největší sen je pořídit si kolo. Ale… Kde na něj vzít peníze? Jediná možnost je najít si práci. Jenže kde? Vždyť je jí teprve devět! Jeden tip, kde by se mohla ucházet o práci, jí dá paní Irma, která pracuje ve zmrzlinárně. A musím přiznat, že tato dáma na mě působí trošku děsivě. Barví si vlasy na duhovo a mívá noční můry o masových pirožcích, které si pochutnávají na neprovdaných dámách. Ovšem její zmrzliny vypadají táááák lahodně. Kdo z vás by si nedal láskyplnou skořici, černočernou čokoládu či duhovou dobrotu? Mňam. A tak se Nina dostává do strašidelného krámku, kde pozná Péťu, dědu Podivu a Slizíka.

Kniha je určena pro čtenáře od 5 let. Tomu odpovídá velké písmo, množství textu a ilustrací. Ty bohatě text doplňují a pomáhají mladým čtenářům s orientací v příběhu. Dokáží si tak představit, jak jednotlivé postavy vypadají, jak v daných situacích reagují. Ilustrace jsou krásné a barevností odpovídají strašidelnému příběhu.

Líbí se mi myšlenka autorky. Ta malým čtenářům říká, že pokud něco člověk chce, nedostane to zadarmo. Musí si na to vydělat.

Kniha se četla dobře, rychle a měla vtipné momenty. Je to oddychová četba, která, dle mého názoru, čtenáře zaujme i jednoduchým příběhem. Pro mě byla i poučná, už vím, že na suchý kašel mám užít mok z korýšů a na úklid pod postelí použít jedině monstrumop. Jedná se o první díl ze série Strašidelný krámek, proto se zde s hlavními postavami hlavně seznamujeme. Už se těším, jaké další příběhy s touto partičkou zažijeme.

Komentáře (2)

Přidat komentář

Podlavicí
07.05.2020

Ať se kniha líbí!

broskev28
01.05.2020

Děkuju za upozornění na novou knížku nakladatelství Pikola; jelikož s ním mám dobré zkušenosti - naposledy Velikananánský krokodýl a Tapír není prase - určitě si ji také prohlédnu.
Podívala jsem se i na komentáře ke knize a našla jsem tam "výcuc" z této Vaší recenze. Tak jen doporučuju, abyste si ho po sobě přečetla a opravila, resp. zredukovala opakující se text - je to zbytečná chybka.
Přeji zajímavé májové knížky a těším se na další recenze i komentáře!