Nikde nejsi v bezpečí

recenze

Proti proudu (2019) 5 z 5 / Maru.Maruska
Proti proudu

Když jsem dočetla knihu Na dně od autorky Rachel Caine, byla jsem fascinovaná tím, jaký příběh se jí podařilo vytvořit. A vlastně se mi líbilo i to, jakým způsobem byl zakončený. Myslela jsem si, že otevřený konec je autorčin záměr: zkrátka nechala na svých čtenářích, ať si sami domyslí, jak bude příběh hlavní hrdinky Gwen, která se svými dětmi (marně) utíká před svým exmanželem, pokračovat. Vlastně mě tehdy ani nenapadlo, že se dočkáme pokračování. A přece: ani si nedokážete představit, jak jsem byla nadšená, když jsem v edičním plánu nakladatelství MOBA našla knihu Proti proudu - tedy pokračování thrilleru Na dně. A dočkala jsem se: Proti proudu právě vyšla!

A tak se opět setkáváme s Gwen a jejími dětmi Lanny a Connorem. A opět je to velmi napínavé počteníčko! Gwenin Exmanžel Melvin Royal, odporný sériový vrah, totiž utekl z vězení a stále nemá nic lepšího na práci, než že jde po své rodině. Gwen už je z neustálého honu unavená, strach a beznaděj ji doprovází na každém kroku, přesto v sobě vždy najde poslední zbytky sil a snaží se ochránit své děti. Tentokrát si však uvědomuje jednu důležitou věc: nemůže jenom utíkat. Právě útěky její noční můru neustále prodlužují. A v tom si Melvin libuje, to mu dělá radost. Takže nastal čas, aby zase získala zpět kontrolu nad svým životem (a životem svých dětí). A proto dochází ke změně plánu: Gwen bude bojovat. Jak se karty obrátí? Má Gwen proti Melvinovi vůbec nějakou šanci?

I malicherný pocit moci je pořád pocit moci.

Teď je zásadní jedna jediná otázka: jak se podařilo autorce na svou první knihu navázat? Je její vyprávění stále tak skvělé? Pokračovat v sérii je totiž docela ošemetné. Druhé díly jsou často nazývané vycpávkovými, protože se toho v nich zase tak moc nestane a čtenář má dojem, že je děj akorát uměle natahovaný. Je tohle právě tento případ? S radostí vás mohu ujistit, že rozhodně ne. Proti proudu je totiž jedna velká jízda a věřte, že autorka vám nenechá ani chvilku na to, abyste si mohli vydechnout. Role se začínají měnit a vy budete jen zběsile otáčet stránky, abyste co nejdříve byli na té poslední a dozvěděli se, jak to tentokrát dopadne. Mně osobně navíc moc baví charaktery postav. Melvin jako zločinec schopný všeho, Gwen jako chudinka, která musí utíkat. Jenže Gwen není jenom chudinka, je to také velmi silná žena. Věřte, že právě ona si vás dokáže získat a budete ji po celou dobu vyprávění fandit, aby svému exmanželovi konečně dala co proto! Tentokrát se navíc změnilo pozadí vyprávění a bavilo mě sledovat emoce, které zde jsou. Formování nového vztahu ve velmi komplikovaném období - dva lidi spojuje nenávist a touha po pomstě. Jenže mohou si opravdu věřit? Na řadu přichází odpuštění, soucit, porozumění - všemi těmito fázemi si hlavní hrdinové musí projít. Dále emoce, jenž prožívají děti, protože z jejich otce, na kterého mají i pár láskyplných vzpomínek, se stala zrůda. A také mají strach, že už nikdy neuvidí matku... Jak se s tím vším vyrovnat? Pokud se vám líbil první díl, rozhodně si toto pokračování nenechte ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář