Nezvyklý zájem

recenze

Nezvyklý zájem o mrtvoly (2020) 4 z 5 / lada.ladislav
Nezvyklý zájem o mrtvoly

Oblíbená autorka Ann Granger přichází s novou sérií! U nakladatelství MOBA právě vyšla její kniha Nezvyklý zájem o mrtvoly, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník viktoriánské Anglie.

V příběhu se budete moci seznámit s hlavní hrdinkou Elizabeth Martinovou, která v Londýně přijala místo placené společnice své tetičky. Mezi její povinnosti patří udržování konverzace, vyřizování pochůzek, předčítání knih, psaní dopisů... Ovšem bude tohle temperamentní dívce jako Lizzie stačit?

Hlavní hrdinka Lizzie, dcera doktora, je žena mnoha tváří, která si dokáže získat veškerou čtenářovu pozornost. Má dobré kontakty, takže jakmile se objeví podezřelé okolnosti, které jí nedají spát, kontaktuje svého kamaráda - shodou náhod policejního inspektora - a společně se pouští do pátrání po tom, proč zemřela dívka, kterou Lizzie nahradila na místě společnice. Je vám nejspíš jasné, že sama Lizzie se dostane do situací, ve kterých jí půjde o život, takže nudit se u čtení rozhodně nebudete. Zkrátka Lizzie se chová všelijak, ale rozhodně ne tak, jak by se slušná mladá žena tváří v tvář smrti chovat měla. K pláči a omdlévání totiž nikdy sklony neměla. A vyzná se ve věcech, o kterých by jako žena snad ani neměla mluvit, aby nezpůsobovala společenská faux pas.

Od této novinky jsem měl poměrně velká očekávání, protože předchozí autorčina série byla povedená. Její další kniha je sice trochu odlišná od předchozí série, ale já zklamaný rozhodně nejsem. Myslím, že je to vlastně i dobře, protože takto mohou autorce přijít na chuť i čtenáři, které třeba předchozími detektivkami zase tolik nezaujala. Pro mnohé čtenáře může být pozitivem i téma feminismu, které je v novince ukryté a zároveň je dnes v románech a detektivkách poměrně oblíbené a čtenáři snad i vyžadované. Takže už pouhá tato zmínka by ve vás mohla alespoň vzbudit zvědavost, jaký příběh v sobě ukrývá...

Sice jsem napsal, že že kniha Nezvyklý zájem o mrtvoly v mnohém od předchozí série odlišná, ale i přesto poznávám autorčin styl, který mám rád. Příběh je čtivý, napínavý, nevleče se a nenašel jsem v něm snad žádné hluché místo. A postavy? Dokonale zvolené charaktery. I když má detektivka přes čtyři sta stránek, přečetl jsem ji jedním dechem. Zejména ženy, které mají historické detektivky rády, budou příběhem nadšeny.

S jistotou mohu říct, že ani já si nenechám ujít pokračování a jsem zvědavý, zda si Ann Granger dál dokáže udržet poměrně vysokou laťku z předchozí série. Zatím dávám 4 hvězdičky z 5!

Komentáře (0)

Přidat komentář