Nevyplácí se to

recenze

Rok zázraků (2016) 4 z 5 / Jack333
Rok zázraků

Líbezná kniha, která v sobě snoubí úžasné, pomocí pomalu až básnických obratů, popisy prostředí s osudy běžných, a přesto výjimečných lidí. Vždyť o to tu má jít především.

Sarah Winman vám představí hrdinku Marvelous, která jaksi žije na okraji společnosti, ačkoliv ve skutečnosti se všemi osudy hýbá a všichni se na ni obrací, ať už v dobrém nebo špatném. Je to právě ona, kdo vypráví svůj příběh a se kterou jdeme až do konce její životní poutě. Pochopíme ji?

Myslím, že ano. Muži ji v díle totiž jen sekundují, i když i oni umí sdělit své emoce veřejně. Určitě vás zaujmou strasti války a slib umírajícímu, snad i pozdní příchod druhého milovaného a možná i toho pravého nebo vyprávění tomu, kdo je nakonec ten nejbližší.

Cit, ten nejpodstatnější, jež se jmenuje láska, se tu vznáší naprosto všude. Autorka dokázala bez typického kýče napsat dobrou knihu, která nenudí a hlavně není telenovelou či k absolutnímu zařazení do oblasti červené knihovny. Palec hore!

Zkusíte zjistit, co skrývá srdce té, která nikdy nemůže být a žít ve dvou? Nebojte, zas tak pesimistické to není anebo ano?

*
No tak, pojď! volala Missy, když se s cákáním vrhala do vody. Freddy by dal cokoliv za to, aby ji dokázal následovat, cokoliv za to, aby byl kurážnější, aby byl starší. Ale místo toho zůstal oblečený a zanořil špičky nohou jako kotvy hlouběji do bezpečí vlhkých oblázků na břehu. Hleděl na bledá hubená těla, jak vbíhají do vln a nadskakují, zatímco okolo projížděly parní remorkéry. Připadalo mu, že to musí být zábavné.
Co se děje, Freddy? Ty neumíš plavat? zeptala se Missy a škobrtala k němu. No vlastně neumím. Chceš, abych tě to naučila?
*

Komentáře (0)

Přidat komentář