Nevrlý knihovník

recenze

Kroniky prachu (2019) 5 z 5 / Kikina182
Kroniky prachu

Animant má do dívky, která by navštěvoval jeden ples za druhým a nadšeně štěbetala se všemi kolem, jen aby si našla dokonalého manžela, doopravdy daleko. Ve skutečnosti plesy nesnáší a společnost mladých gentlemanů ještě více. Nejraději by si celý den četla ve svém milovaném zeleném křesle a prožívala tak dobrodružství mnohem zajímavější, než by u nich na venkově mohla zažít. Její matka je však odhodlaná najít jí ženicha.

Když tedy její strýc v žertu navrhne, aby se stala asistentkou v univerzitní knihovně v Londýně, a její otec to vezme vážně, začne o tom skutečně uvažovat. Vidí v tom způsob, jak utéct od všech nudných a nezajímavých nápadníků, které jí matka neustále předhazuje. O jejím nadřízeném strýc sice tvrdí, že pro něj nikdo nevydržel pracovat déle než pár dní, ale Animant je odhodlaná to zvládnout. Myslí si, že nikdo nemůže být tak příšerný, jak její strýc tvrdí.

Příběh je vyprávěn v ich-formě hlavní hrdinkou Animant. Jelikož se příběh odehrává ve viktoriánské době je tomu přizpůsobeno i vyjadřování postav. Ale přestože je trochu vznešenější než vyjadřování v dnešní době, píše autorka tak odlehčeně, že to člověku vůbec nepřipadá divné, natož aby to čtení nějak zatěžovalo.

Celá kniha je napsaná opravdu čtivě, ale rozhodně nešetří na detailech ani na popisech. Díky autorčinu stylu psaní a atmosféře, kterou v kombinaci s příběhem vyvolává, jde sotva postřehnout, kde se v příběhu vyskytují. Jsou tam, ale tak neoddělitelné od aktivní části příběhu, že je člověk zaznamená jejich obsah aniž by věděl o jejich přítomnosti.

Kniha Kroniky prachu vypráví příběh, jehož hlavní linie je docela lehce předvídatelná. Ale i přesto, že na kostře není nic výjimečného, tak jinak je kniha originalita sama. Autorka vymyslela mnoho zajímavých událostí a zvratů, které spojila do příběhu a vytvořila tak něco opravdu jedinečného.

Zajímavé je, že se jedná o knihu, která nevypráví nijak komplikovaný příběh, ale i přesto se roztahuje na pěti stech stranách, kde se pomaličku odehrává, ale není vůbec zdlouhavá. Naopak tomu pomalý vývoj děje přidává na atmosféře a celkově se k příběhu hodí a podtrhává ho.

Stejně je to i s postavami. Autorka je všechny popsala skvěle, ale dala si s tím načas. Na začátku odhalila nějaké jejich vlastnosti, ale hned v další kapitole se objevily jiné a takhle to pokračovalo skoro až do konce. S tím jak se vyvíjel děj, se odhalovala i pravá podstata postav a tak k sobě všechno perfektně zapadlo jako puzzle.

Jsem z knihy neskutečně nadšená. Je to opravdu skvělé čtení pro každého knihomola, který má rád krásné příběhy a knihy s knižním motivem ve kterých se zároveň může trochu vidět. Je to opravdu skvělá kniha a i přes velký počet stran je přečtena opravdu za chvíli a zanechá po sobě blažený pocit na duši.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Gabetina
03.01.2020

Já si knížku koupila kvůli obálce, protože ta je kouzelná! Děkuji za recenzi, už se těším, až se začtu