Neprůstřelný Wallace

recenze

Kyvadlo (2017) 5 z 5 / katy238
Kyvadlo

Pro Wallace nebylo posledních několik let procházkou růžovým sadem. Kariéra válečného fotografa se mu zhroutila spolu se vztahem, jeho život se scvrkl na práci a někdo se ho pokusil oběsit. Byl to mizerný den i část života, ale Wallace má při té vší hrůze štěstí a alespoň z toho posledního se mu podaří vyvléknout a vrahovi ve slušivém kevlarovém oblečku a fialově prošívaném kabátě utéct.

Tím ovšem jeho peripetie nekončí, protože vrah za ním jde jak slepice po flusu a najde si jej kdekoliv je to možné. V nemocnici, ve cvokárně, prostě všude. Jeho jedinou nadějí je policejní aparát v podobě policisty Baileyeho, který však ze střetu s vrahem nevyšel nejlépe a nadřízeným toho mnoho nevysvětlí.

Wallacovi dochází, že nejenom, že vše je na něm, ale musí jít o dost dál, aby zjistil, co komu provedl a kdo mu jde po krku, aby nejenom vyvázl, ale zkusil zachránit i další oběti, které se začínají vršit. On jediný má zatím privilegium přeživšího a musí udělat vše pro to, aby to tak zůstalo.

Kniha má skoro 600 stran a po první úmornější stovce se výborně rozjíždí směrem kupředu, Není to román na žádné velké přemýšlení, ale na rovinu, do samotného odhalení mi jak motiv, tak vrah zůstávali utajeni. Kniha se od načnutí druhé stovky stránek stává akční jízdou z jednoho extrému do druhého a pokud Vás chytne jako mě, budete s sebou několik dní tahat regulérní psaný akční film.

A stejně jako akční film se příběh i chová. Neotřelí policisté, plno krve, střelby, akce, nemožné nápady a nepochopitelná vyváznutí. Blbý, vím, ale zároveň opravdu super. Když se autor dostane přes rozpačitý začátek, rozjíždí se mela, která se táhne přes Atlantik do Ameriky a nezastaví se před ničím.

Hlavní hrdina má sice ve svých eskapádách tolik štěstí přežít, až to není možné a taky je trochu někdy trouba, ale to Bruce a Sylvester ve svých filmech taky a stejně nás to pořád baví a kniha má velmi podobné vyznění.

Pokud tedy pátráte po akční jízdě mezi písmenky, nehledáte zrovna vysokou literaturu a chcete se jenom bavit, pohoupejte se na Kyvadle. Mně to bavilo moc.

Komentáře (0)

Přidat komentář