Autorku znám z Opravdových zločinů, jsem velmi vášnivá posluchačka, čili jsem se na knihu těšila. Zároveň jsem se rozhodla si knihu poslechnout v audioverzi, jako úplně první audioknihu vůbec.
Byla jsem velmi příjemně překvapená.
Možná je to i tím, že jsem na knihu neměla žádná velká očekávání, ale líbila se mi. Ačkoliv má mnoho postav, které pro příběh nejsou důležité a je pravda, že velký popis jejich příběhu je asi trochu zbytečný, pochopila jsem záměr autorky vyprávět děj z různých úhlů pohledu obyvatel města a ne jen z pohledu jedné nebo dvou postav, což mi přišlo originální.
Pobavily mě také lehké narážky na osobní život autorky, jako byly některé příběhy o expartnerech nebo oblíbená realityshow o prodeji domů v Americe. Ale to byly jen takové Eastereggy pro opravdové fanoušky Opravdových zločinů.
Jediná věc, nad kterou jsem se opravdu trochu zarazila je, že mi nepřijde pravděpodobné aby český detektiv porovnával své případy s Tedem Bundym nebo Dahmerem. Ale jelikož vím kdo je autorka, mávla jsem nad tím rukou.
Overall mi kniha, jakožto autorčina prvotina (pokud nepočítáme knihy Opravdové zločiny) přišla povedená. Myslím, že to není nic za co by se autorka měla stydět. Způsob, jakým je kniha napsaná, vás alespoň donutí dávat pozor.
Jakožto čtenář hlavně YoungAdult a fantasy knih nemám zkušenost s detektivkami, ale tuto bych klidně doporučila.
SPOILER:
Ačkoliv je Zuzanina linka pro příběh ve finále naprosto nepodstatná, nerozumím proč na to někteří hodnotící poukazují jako na něco špatného. Evidentně ostatní čtenáři vůbec nepochopili význam Zuzanina příběhu. Líbilo se mi, že je kniha zavádějící, naopak mě příjemně překvapilo, že nějaký český spisovatel byl schopný něco takového vymyslet. Ze zkušenosti vím, že pokud nejste Pavel Bareš nebo Kateřina Šardická, většina českých autorů je naprosto neschopná psát nečekané zvraty. Díky celé Zuzanině lince si mohl člověk při čtení říct, že vlastně vůbec neví, která mete, když se ukázalo, kdo je ve skutečnosti Matouš, což knize dodalo na napětí a porozumění hlavním detektivům.
Debutový detektivní román od zakladatelky podcastového fenoménu Opravdové zločiny Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání... více