"Němcům a psům vstup zakázán!"

recenze

Neznámí hrdinové mluvili i německy (2018) 5 z 5 / rencovav
Neznámí hrdinové mluvili i německy

Na pultech knihkupectví na vás hledí relativně obyčejná bíla knížka, jedna z mnoha. Na její obálce je vyobrazen vstup do obchodu či hospody a nade dveřmi je napsáno několik prostých slov, kdo by se měl držet dál. Je to děsivé a vy přesto neodoláte a knížku otevřete, abyste zjistili, co ukrývá. Koneckonců i název „Neznámí hrdinové mluvili i německy“ slibuje, že po jejím dočtení neodejdete bez nových poznatků a snad i s trochu jiným vnímáním minulosti.

„Čechům a psům vstup zakázán!“ - 1938
„Židům a psům vstup zakázán!“ - 1942
„Němcům a psům vstup zakázán!“ - 1945
„Cikánům a psům vstup zakázán!“ - 1998

Svět je krutý a dvacáté století ukázalo, čeho je moderní člověk znalý principů demokracie a základních lidských práv přesto schopný. Nenávist a ponižování člověka na úroveň otravného hmyzu zapříčinily smrt mnoha milionů nevinných lidí. Tahle knížka se však nesoustředí jen na ty záporáky, právě naopak – snaží se ukázat, že si každá doba najde i své bezejmenné hrdiny, jejichž skutky se počítají, i když je nikdo neocení a ještě jsou nakonec odsouzeni za svůj původ.

Situace za druhé světové války určitě nebyla ani trochu růžová. Člověk by si ale myslel, že se obyvatelstvo z vyvražďování lidí kvůli barvě pleti, národní nebo náboženské příslušnosti zotavilo a už se tyto hrůzy nebudou opakovat. Jenže víme, jak to dopadlo: Stovky tisíc sudetských Němců byly odsunuty z pohraničních oblastí do válkou zbídačeného, na čtyři části rozkouskovaného Německa. Zbyly po nich prázdné domy, opuštěné pozemky, krajina náhle bez života. Továrny, v nichž se nepracovalo, cesty, po nichž se přestalo jezdit.

Ale pouze o tragédii vyhnání obyvatel, kteří po generace žili na území Čech a Moravy, tato publikace nevypráví. Autor Martin Krsek shromáždil příběhy devíti hrdinů, o nichž se v učebnicích nepíše, ale kteří dokazují, že nelze hodnotit člověka jako příslušníka nějaké skupiny – že naše osudy jsou individuální a jen my sami rozhodujeme, jakou cestou se vydáme. Tito lidé byli hrdinové – ať už proto, že bojovali proti nacismu nebo pomáhali nevinným.

Kniha je doplněna dobovými fotografiemi a čte se velmi dobře, navzdory složitému tématu, o kterém pojednává. Autor se problematice odsunu německého obyvatelstva věnuje již delší dobu a napsal několik podobných publikací. Přesto mi Neznámí hrdinové mluvili i německy připadá jako něco, co se tak nějak vymyká veškerým předchozím knihám o následcích druhé světové války, které jsem dřív četla. O toto téma se zajímám a potěšilo mě tedy, že jsem se dozvěděla spoustu dalších nových věcí.

Pokud si chcete rozšířit obzory a především dost možná změnit svůj pohled na historii, která byla v posledních desítkách let dost překrucována, doporučuji vám právě tuto knihu. Jak praví anotace – opravdu se můžete těšit na velmi napínavé, dechberoucí a srdceryvné příběhy.

Komentáře (0)