Nesnesitelný boj života se Životem

recenze

Hana (2017) 5 z 5 / MortRainey
Hana

5, 6, 7 hvězdiček! Upřímně, jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl, nejen v rámci české literatury. Nepřeháním, ale Hana je kniha, která by si zasloužila výsluní i na mezinárodní knižní scéně včetně filmového zpracování.

Síla příběhu je neskutečná a opravdu vám nedá vydechnout. Když už si myslíte, že krutost osudu nemůže být krutější, dozvídáte se další a další vyhrocenosti, chladnokrevnosti a bolesti, nad kterými nevěřícně kroutíte hlavou, co ještě může život jedinci přichystat. Knihu jsem musel při její čtivosti několikrát odložit a znovu se pořádně nadechnout k pokračování v četbě.

Během poutě Haniným životem jsem si několikrát vzpomněl i na jiný, obdobně silný životní osud, i když z druhé strany pomyslné barikády - Vyhnání Gerty Schnirch. Stejně tak jsem měl čtenářský zážitek umocněn osobními setkáními s lidmi, kteří přežili včetně jednoho, který byl součástí té zlé šílené mašinérie, která nemá v historii lidstva obdoby.

Souhlasím s jinými čtenáři, že kniha "není jen" o holocaustu, je o nás. O našich vztazích, selháních, nedorozuměních i nemožnosti bojovat proti něčemu velkému, jakkoliv se můžeme cítit Davidy přemáhající Goliáše.

Kniha přináší poselství i poučení: "Oprav bylo dost, protože tehdy se nic nevyhazovalo. Lidé byli trpělivější, věděli, že všechno - vztahy i věci - chce svůj čas. Nerozváděli se při prvních neshodách a neutráceli za nové věci při prvních potížích." Str. ~ 170

"O minulosti musíme vědět co nejvíc, abysme neopakovali stále stejné chyby. Jednotlivé události spolu vždycky nějak souvisí, zapadají do sebe a vyúsťují v další dění. Jen pochopení souvislostí je cestou, jak se může lidstvo pohnout dopředu."
Str. ~ 97

PS. Děkuji. Děkuji paní Mornštajnové za silný příběh. Děkuji všem, kteří mě knihu doporučovali. A děkuji neznámé mamince, která mi knihu po dočtení na dětském hřišti, kde jsem byl se svými přáteli a dětmi, věnovala. Předám ji a budu doporučovat dál...

Komentáře (2)

Přidat komentář

MortRainey
09.10.2018

Kateřin-a, děkuji za Váš komentář. Myslím, že nebudete litovat, a zároveň považuji Hanu i za hezký narozeninový dárek ženě. Snad Vás to nepoloží;-) A musím s Vámi jen souhlasit, když se člověk rozhlédne, tak opravdu většina autorek se "vypisuje" k tragice. Asi táhne, stejně jako všudypřítomné thrillery;-)

Kateřin-a
09.10.2018

Knihu jsem dostala k narozeninám a slyšela jsem na ni jen samé pozitivní ohlasy. Už se těším, až se do toho dám.. jen doufám, že mě to nepoloží! Zdá se, že se oceňované české autorky zaměřují právě na nešťastné až tragické životní příběhy, které oslovují čtenáře a zůstávají v paměti více, než ty se šťastným koncem.