Nelehký život vyšívaček

recenze

Šaty pro královnu (2021) 5 z 5 / cornetka
Šaty pro královnu

V knize sledujeme dvě časové linky. První nás zavede do poválečného Londýna. Nejdříve se seznamujeme s Annou, vyšívačkou ve velmi uznávaném oděvním salonu Normana Hartnella. Anna žije pouze se švagrovou, o ostatní členy rodiny přišla během války. Švagrová ovšem brzy odjíždí do Kanady a k Anně se stěhuje Miriam. Ta přijíždí z poválečné Francie v domnění, že v Londýně začne nový život. Všechny tou dobou zužuje krutá zima a nedostatek jídla, které dostávají na přídělové lístky. Práce vyšívačky Anne i Miriam maximálně naplňuje, obzvlášť když se podílí na tvorbě šatů pro anglickou princeznu Alžbětu.

V další časové lince se posouváme o několik desítek let dál a seznamujeme se s Heather. Ta žije v Kanadě, zrovna přišla o práci a do toho jí zemřela babička. Její matka objeví po babičce krabici, která je opatřená jejím jménem. Uvnitř nachází krásné výšivky, ale ještě netuší, o co se jedná. Babička se nikdy nezmínila o životě za války, ani o její rodině. Jelikož má Heather momentálně dost času, pouští se do pátrání, o jaké výšivky se jedná, co s nimi má babička společného a co tím vlastně chtěla říct. Odjíždí do Anglie, kde potkává Miriam – ta jí vypráví o životě Anny, také se dozvídá, jak se babička dostala do Kanady.

Kniha je založená na skutečné události, kterou je zhotovení šatů pro anglickou královnu u Normana Hartnella. Dostáváme se tak do prostředí plného vyšívacích rámů, nití a jehel. Sledujeme práci vyšívaček, které od rána do večera seděli skloněné na jednotlivými částmi šatů a velmi precizně vyšívali ornamenty a obrazce. Jen málokdo si dokáže představit, co vůbec práce vyšívaček obnáší a jak je náročná. Přesto si Anna i Miriam dokázaly najít čas na soukromý život. Obě jsou to pracovité a šikovné mladé ženy, které si dokáží poradit se životem, každá po svým.

Kniha není náročná, ale čtivá. Ač se střídá vyprávění Anny, Miriam a Heather, neztratíte nit vyprávění. Musím zmínit také krásnou obálku knihy, která se k tomuto tématu skvěle hodí.

Komentáře (0)

Přidat komentář