Nekonečná honba

recenze

Společnosti (2018) 4 z 5 / knihamouder
Společnosti

Drobná kniha obsahuje osm krátkých povídek, které se vzájemně prolínají. Čtenář vstupuje do života několika obyčejných osob.

Co je pro dnešní společnost důležité? Za čím se lidé honí? Kdo jednotlivým lidem udává směr a rychlost honby za vytyčeným cílem? Co se stane, když dosáhneme vytouženého cíle? Čeká nás radost a oslava z úspěchů nebo následuje honba za dalšími cíli?

Jsou to vaše ideály nebo vás k nim tlačí společnost? Jde o začarovaný kruh, ze kterého není úniku. A pokud uniknete, jak se k vám staví okolí?
Tyto a mnoho dalších otázek si můžete položit po přečtení všeříkající knihy - Společnosti.

"Nejste nic, a přesto máte radost, že jste společnost!"

Krátké povídky vás zaujmou svým obsahem, surovostí i sarkasmem. Každá povídka je něčím jedinečná. Dotknete se pracovní oblasti, sexuálního vztahu, navštívíte třídní sraz i psychiatra, prožijete si nepříjemnou noční můru, otevřou se vám dveře do domácností, přečtete si jeden opravdu zvláštní dopis a vychutnáte si přírodu ve společnosti krav.

"Těžká volba, co? Na jedné straně tupě bdít bez hlasů, na druhé straně žít a tvořit s nimi."

Materiální stránka života hraje ve vyprávění důležitou roli. Také narazíte na lhostejnost a bezmoc. Dozvíte se, jaké to je, když vás společnost třídí pomocí tabulek a nařízení. A co teprve, když do žádné tabulky nepatříte?

Každá povídka začíná všedně. Jste ukolébáni klidným vyprávěním. A najednou… BUM, přichází šokující zjištění.

Víte, pro co žijete? Až se vám děti rozutečou do světa a vy zestárnete a opustíte práci, co vám v životě zbude? Na kolik jste skutečně prožili svůj dosavadní život bez neustálé honby za nekonečnem?

Navštivte Prahu a vstupte do života různých lidí, poznejte jejich finanční situaci, obavy i cíle. Jak si hlavní postavy poradí se životem, který si na začátku "předplatily"? Půjdou vyšlapanou cestou nebo se pustí nepoznanou krajinou?

Prvotina od Josefa Königa stojí určitě za přečtení. Kniha obsahuje nejednu životní myšlenku. Postavy z této tvorby vás přimějí zastavit se a přehodnotit svůj uspěchaný a především řízený život.
Opravdu děláte to, co si přejete vy? I v dnešním světě má člověk možnost vybrat si směr své cesty.
Pamatujte, materiální přebytek dnešní doby nám nedokáže přinést vnitřní bohatství...






Knihu vydalo nakladatelství Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář