Někdo se dívá

recenze

Sleduji tě (2021) 5 z 5 / Roubas
Sleduji tě

Život Marnie Loganové dostal před rokem zásadní ránu. Její manžel Daniel zmizel. Nechal za sebou jen dluhy, nezodpovězené otázky a žádnou stopu. Marnie se tak musí sama postarat o dvě děti a čelit výhružkám mafiána, od kterého si její manžel půjčoval peníze. Cestou ven by mohla být manželova životní pojistka. Marnie ovšem zjišťuje, že prohlásit muže za mrtvého jen tak nepůjde. Do toho má pocit, jako kdyby ji neustále někdo sledoval. Jako kdyby se za ní plížil stín.

Zhoršující duševní stav začala řešit s psychologem Joem O’Loughlinem, kterému před nějakým časem dohodila byt. Ten se odloučen od rodiny vyrovnává s Parkinsonovou chorobou a postupně se dostává stále blíže tajemstvím tančícím kolem Marnie. Má pocit, jako kdyby mu neříkala všechno. Jako kdyby v ní něco doutnalo. Navíc na lidi z jejího okolí se lepí smůla. Někdy až moc velká.

Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav. Střídají se kapitoly s Marnie, Joem, bývalým policistou Ruizem, který starému příteli pomáhá v noření se do minulosti problémové pacientky a kurzívové části z pohledu onoho stínu, pozorovatele doprovázejícího Marnie na každém kroku.

Ač nepolíben předchozími případy Joea, musím říct, že mě příběh chytl a nepustil. Styl je svižný. Krátké, přímé věty bez vaty. Zároveň ovšem poskytuje dostatečnou psychologickou hloubku a originální slovní obraty, které mě bavily. Nechybí ani břitký humor zejména mezi Joem a Ruizem.

Samotný příběh je napínavý, zamotaný, temný a po velice dlouhou dobu nepředvídatelný. Bavilo mě v hlavě převracet možnosti a různé zvrácené motivy, pokukovat po stopách, naťukávat si postavy, a hlavně takřka neustále nikomu nevěřit ani letmý úsměv. Mozaika nakonec hezky kousek po kousku zapadla na své místo.

Problémem dnešních thrillerů je mnohdy fakt, že přes čtyři stovky stránek prostě neudýchají. Někde za polovinou jim dojde šťáva a vy už jen tak obracíte stránky a čekáte na ono finále. Sleduji tě ovšem v klidu doběhne až do temného a poutavého konce, který prolistujete bez dechu, jako o život.

Sleduji tě je poctivý, napínavý a originální psychothriller, který mohu jen a jen doporučit.

Komentáře (2)

Přidat komentář

Roubas
08.01.2022

Nemáte zač :)

broskev28
07.01.2022

Díky vaší recenzi jsem vůbec zjistila, že nový Robotham už vyšel, takže děkuju za upozornění i za recenzi samotnou: po přečtení (přesnější by asi bylo zhltnutí) knihy bych podepsala každé slovo.