Nebyla to sebevražda

recenze

Archanděl (2019) 4 z 5 / a.k
Archanděl

Patoložka Ann-Vivike si všimla jistého nesouladu v pitevní zprávě mladíka Fredrika Sidenvalla, který spáchal sebevraždu před 25 lety. Se svými pochybnostmi, že nejde o sebevraždu, se svěří vrchní komisařce Ingrid Nyströmové. Záhy vyjde najevo, že dotyčný byl podezřelý z popravy šesti členů death metalové skupiny. Aby mohla Ingrid potvrdit hypotézu patoložky, zařídí exhumaci ostatků domnělého sebevraha. Po otevření hrobu však čeká na vyšetřovatele nečekané překvapení.

Ingrid Nyströmová spolu se svým vyšetřovacím týmem začíná rozplétat dávný případ a brzy se ukazuje, že tehdejší závěry policie byly naprosto mylné.

Detektivní případ „Archanděl“ je již šestou knihou v pořadí série „Ingrid Nyström a Stina Forss“. Čtenáři, kteří znají některé předešlé epizody, vědí, že v těchto detektivkách se děj netočí jen okolo vlastního vyšetřování. Důležitou úlohu zde mají i jednotliví členové vyšetřovacího týmu, u kterých máme možnost nahlédnout do jejich životů i jejich 13. komnat v soukromí a práci.

Pravou rukou Ingrid je Stina Forssová, Švédkoněmka, která má tak trochu problémy se socializací a často řeší podněty na vlastní pěst. V předcházejícím díle zažila velmi dramatickou událost při teroristickém útoku, která se podepsala na jejím zdraví. V té nejvypjatější chvíli útoku se jí dostal do rukou nejvyšší řád za statečnost, který však nikdy nebyl udělen a klíč, který nikam nepasuje. Obojí dostala od člověka, který jí už ale nemůže odpovědět „proč“? K tomu stále přetrvává pocit, že jí někdo sleduje.

Dlouholetý kolega Lars „Lasse“ Knutson při své horlivosti pokazí začátek vyšetřování. Následky vyřčené z úst Ingrid nejsou pro něho příjemné, ale udělá vše, aby šéfce dokázal své profesní kvality.

Počítačový specialista Hugo Delgado se musí vyrovnat s návratem kolegyně Aniky po mateřské.

Sama Ingrid řeší vážné problémy s manželem Andersem.

Vyšetřování starého případu můžeme sledovat z perspektivy všech zúčastněných členů kronoberského policejního sboru a zároveň se tak otevírá i pohled do jejich soukromí. Aby toho nebylo málo, v okolí řádí skupina rádoby satanistů, která kráčí ve šlépějích norského blackmetalového hnutí. Policie řeší stupňující se žhářské útoky na kostely. Vyšetřovatelé se musí postarat i o pátrání na novém případu nalezeného mrtvého těla.

Kniha má rychlý spád a řadu zvratů. K tomu se zde střídají pohledy na práci jednotlivých vyšetřovatelů. To vše vyžaduje značnou čtenářovu pozornost. Přestože v příběhu narazíme na odkazy k minulosti policistů, samotný případ je uzavřený a kniha lze číst jako samostatná detektivka. To nejdůležitější z předcházejících epizod série je zde zmíněné. Myslím, že pokud jste nečetli žádnou z předešlých knih série, bude chvíli trvat, než se zorientujete v jednotlivých členech policejního týmu. Přestože je Ingrid vrchní komisařka, zdaleka není nejdůležitější. Pro vlastní vyšetřování jsou důležití všichni členové jejího týmu.

Samotná zápletka okolo sebevraha je poměrně složitá a vyšetřování ztěžuje i skutečnost, že se čin stal před mnoha lety. Policie se k tomu musí primárně věnovat aktuálním případům. Směr, kterým se pátrání bude ubírat, těžko odhadnete a vůbec byste ho nečekali. Podnětů, které musí policie najednou řešit, je nespočet, až si říkáte, jak se toto vše může nakonec pospojovat. Musím uznat, že tentokrát toho bylo pro policii opravdu moc, ale zvládli to bravurně. Tato série má bezesporu stoupající tendenci a případ od případu je lepší. Pokud máte rádi spletité případy, pak to je detektivka přesně pro vás.

No a na závěr vzkaz pro fanoušky komisařky Stiny. Pokud čekáte, že se konečně poodhalí některé z tajemství, která se okolo ní šíří, budete zklamaní. Opět se vyvrbila spousta nových otázek a opět nebudete o nic moudřejší. Začínám podezírat autory, zda-li vůbec oni sami vědí, co se to okolo té nevyzpytatelné a svérázné Stiny vlastně děje.

Komentáře (0)

Přidat komentář