Návštěva kartářky

recenze

Nesejdeš z cesty (2021) 4 z 5 / Ivuska.09
Nesejdeš z cesty

Znáte českou autorku Dagmar Čechovou? Já jsem na ni narazila minulý rok, když pod záštitou nakladatelství MOBA vyšel její úspěšný román Nemusíš!. A protože pro mě bylo toto dílo příjemným překvapením, s chutí jsem se pustila i do její novinky nazvané Nesejdeš z cesty.

Hlavní hrdinové jsou v knize hned dva: Radim a Vanda. Pětačtyřicetiletý Radim žije trochu jako osamělý jezevec. Přítelkyně se s ním rozešla před šesti lety a od té doby tráví svůj volný čas jen se svou fenka Betty. Jednoho dne při venčení narazí na bezvládné tělo. Zdá se, že jde o ženu, která to přehnala s pitím. Po chvíli zjistí, že ji zná. Před lety pracovali ve stejné firmě: ona jako asistentka ředitele, on jako šofér. Tehdy byla vdaná a měla dvě malé děti. Nikdy si k ní nic nedovolil, ale rozhodně mu byla sympatická. Ona si ho nejspíš vůbec nepamatuje. Radim je muž činu. Vezme Vandu k sobě domů a pomůže jí dát se dohromady. Co ji vedlo k tomu, že se opila do němoty? Něco ji trápí... A tak Vanda Radimovi svěří svůj životní příběh!

Autorka ve své knize využívá dvě dějové linky: současnost a minulost. Současnost je zaměřena na setkání Radima a Vandy. Druhá dějová linka zavede čtenáře o dvacet let zpět, kdy byla Vanda třiadvacetiletá dívka, která si začínala budovat svůj život. Měla těsně před svatbou a její kamarádka ji přemluvila k návštěvě kartářky. Měla se dozvědět, co ji čeká v příštích dvou letech. Raději by svůj čas i peníze investovala do něčeho jiného, protože nahlížení do budoucnosti v ní nevzbuzovalo příliš velkou důvěru. Co jí kartářka prozradí? Vyplní se věštba? Jak se s tím vyrovná? A jak ovlivní její další rozhodnutí, která bude muset následně udělat?

Nakukuje pod pokličku svého života, pod kterou by rozhodně vidět neměla.

Musím říct, že mě příběh skutečně bavil. Se zatajeným dechem jsem sledovala, jak jediná věštba (aneb pár slov od naprosto cizí osoby) vědomě či nevědomě dokáže ovlivnit zbytek Vandina života. Opravdu se nelze vzepřít svému osudu? Opravdu se kartářka dostala Vandě hluboko pod kůži? Naplnění či nenaplnění věštby je vůbec zajímavým tématem a já ho hodnotím i jako originální - nenapadá mě žádná další kniha s podobným příběhem. Alespoň já jsem nic podobného zatím nečetla. Autorka navíc píše s určitou lehkostí, postavy i jejich pocity působí autenticky, celý příběh se velmi dobře četl. Věřím, že i vás bude stejně jako mě zajímat, jaké životní kotrmelce Vanda prožije. Rozhodně je to jedna z knih, která své čtenáře vede k zamyšlení nad vlastními životními postoji. Vyprávění vás polapí a během čtení budete neustále přemýšlet, jak byste v dané situaci reagovali vy.

Komentáře (0)

Přidat komentář