Návrat do minulosti

recenze

Léto divokých květin (2018) 5 z 5 / Šárka5875
Léto divokých květin

Dvaatřicetiletá Zoe pracuje v úspěšné firmě svého otce v Londýně, je zasnoubená, mohla by být tedy šťastná a spokojená. Potýká se však se spoustou problémů. Její matku postihla Alzheimerova choroba, je tedy umístěna do sanatoria a Zoe ji s těžkým srdcem navštěvuje, jelikož ji matka nepoznává. Rovněž se ještě nevyrovnala se smrtí bratra, který se před čtrnácti lety zřítil z útesu. Nikdy nebylo objasněno, jak k nehodě došlo. A aby toho všeho nebylo málo, objeví lékař po úrazu u Zoe v mozku aneurysma, které ji ohrožuje na životě. Za krátkou dobu ji čeká operace a Zoe se zaobírá myšlenkou, v jakém stavu se po operaci probudí. Bude v pořádku, či zůstane bezvládným ležákem? Přežije ji vůbec? Do operace zbývá deset dní a Zoe stále více přemýšlí o tom, že se vrátí do Penderaku do domu na pláži a pokusí se zjistit, co nebo kdo stojí za smrtelnou nehodou jejího bratra. Je načase se minulosti postavit čelem a konečně se se ztrátou milované osoby vyrovnat. V Penderaku ji však čeká nejen pátrání po minulosti, ale setkání s bývalou láskou.

Když jsem zjistila, že autorka knihy rovněž napsala sérii Barvy lásky, měla jsem strach, aby nešlo o nějakou červenou knihovnu. Obávala jsem se však zbytečně. Léto divokých květin je úžasně čtivý román, který má základ v silném životním příběhu a je okořeněn romantikou, ovšem není nijak přeslazený. Autorka nám předkládá nejen životní příběh Zoe, ale také její kamarádky z mládí Rose. V podstatě všechny postavy, ať už ženské či mužské, působí velmi sympaticky. Neměla jsem nejmenší problém vžít se do postavy Zoe nebo Rose. Román mě pohltil a na konci mi bylo téměř líto, že se již k hrdinům příběhu nebudu vracet.

Malou výtku ke knize přece jen mám, a sice k překladu. Pokud je nějaký text přeložen do češtiny, nechápu, proč ne kompletně celý, proč překladatelka ponechala oslovení pán, paní, slečna v angličtině. Nesedělo mi to v textu, naopak to bylo celkem rušivé.

Jinak můžu knihu s klidným svědomím vřele doporučit. Zde opravdu platí: Jak krásná obálka, tak krásný obsah.

Hodnocení: 95%

Komentáře (0)

Přidat komentář