Náročný život v Krušných horách

recenze

Chaloupky (2021) 4 z 5 / eva3992
Chaloupky

Kniha nás zavede do oblasti Krušných hor, kde život nikdy nebyl jednoduchý, ale někdy byl opravdu náročný. Sledujeme hlavní hrdiny Františka a Floriána, kteří se oba díky osudu dostanou do hor, do malé vesničky Chaloupky. Téměř veškeré obyvatelstvo je německé, je zde skutečně jen pár českých rodin. Nejprve to ničemu nevadí, ale v období kolem druhé světové války začne být velký problém mezi oběma národy a vlna agrese a nenávisti celý život jen ztíží. Knížka nám ukazuje osudy lidí, jejichž život opravdu nebyl jednoduchý.

Musím říct, že příběh mě chytil hned od první kapitoly. Knihu jsem nechtěla dát z ruky, chtěla jsem číst dál a dál a měla jsem potřebu se k ní vracet a žít život společně s hlavními hrdiny. Navíc jsem se s nimi chtěla opravdu sžít, tak jsem si na mapě hledala, kde jsou jednotlivá místa a kde se tedy v knize nacházíme.

Příběh je napsán jednoduchým jazykem, i přesto jsem si dokázala barvitě představit, jak to v Chaloupkách a v okolí vypadá a měla jsem chuť se tam vydat a nějaký čas tam strávit společně s lidmi, kteří tam žili. Měla jsem pocit, že se s nimi potřebuji seznámit a užívat si krásy i nebezpečí hor.

Kniha nás provází v období od první světové války až po konec druhé a my tak můžeme pozorovat, jak se vyvíjí složitý česko-německý vztah v naší historii. Je to až neskutečné, jak se lidé k sobě mohli chovat v podstatě jen na základě myšlenky jedné osoby. Jak se dokáží lidé ovládat a zfanatizovat.

Celý příběh sledujeme prostřednictvím několika hrdinů, vidíme tak do hlavy hned několika postav a dokážeme si vše lépe představit a lépe se s nimi sžít. Kromě Františka a Floriana tu na nás čeká Rita, Pepi a rodina Grossových. Z Krušných hor si odběhneme třeba i do Rakovníka, Itálie anebo Ameriky.

Jsou zde napínavé i smutné okamžiky. Je zde láska, zrada i nenávist. Jsou tu emoce, které Vás nenechají chladnými.

Myslím si, že je tato kniha i pro ty, kteří o těchto tématech moc nečtou a chtěli by to zkusit. Ale samozřejmě je to hlavně pro ty, kteří mají rádi knihy z období kolem druhé světové války.

Komentáře (0)

Přidat komentář