Napínavý 1 díl nové série.

recenze

Unesená (2021) 4 z 5 / insta.kniha
Unesená

První díl ze série Lizzy Gardnerové "Unesená" je česká prvotina, která u nás od autorky vyšla a už teď mohu s klidem v srdci říct, že nebude poslední, kterou si od T.R. Ragan přečtu!

Po knize jsem sáhla ještě ten den, kdy mi dorazila domů a byla jsem pozitivně překvapena jak rychle jsem se začetla. (Knihu jsem přečetla za tři dny).
Kniha je rozdělena do 38 kapitol a časových pásů. Děj je vyprávěn z více pohledů, dokonce i z pohledu "Sklípkana" a tím je tento příběh tak jedinečný a působí o to víc reálně.

"Lidi, probůh, všímejte si toho, co se děje u vás v sousedství. Buďte obezřetní. Dávejte pozor na cizí osoby, na neznámá vozidla."

Líbí se mi, jak nás autorka hned na první straně nechá nahlédnout přímo do "světcovi" mysli (pachatel si říká světec), který se obhajuje tím, že jeho oběti vnímá jako "neposlušné teenagerky", které jsou skrz na skrz zkažené. Sám se považuje za hrdinu, který "brání" svět před zkaženými dívkami.
Tyto části jsem si opravdu užila a jen napjatě trnula, kdy přijde další..

Lizzy je svým humorem a svým šestým smyslem, který jednoznačně zdědila po otci jedinečná. Nenechá si nic namluvit, jen tak se lehce nevzdá a jde si za tím co chce. Je opravdu obdivuhodné, jak se před 14 lety zachovala. Ne každý by v dané situaci dokázat v klidu a s čistou hlavou jednat tak, jak to dokázala sedmnáctiletá Lizzy.

"Nikdy jsem netvrdila, že jsem nejostřejší tužka v penále."

Jareda jsem si oblíbila už na úplném začátku. Jeho "Miluji tě, Lizzy. Tohle není konec, tohle je začátek." mne dostalo.. Je to výborný parťák ve všech ohledech.
Stejně tak tomu bylo i u Jessici a Hayley, obě mají kuráž a co mají na jazyku, taky hned poví. Bohužel někdy dříve jednají, než přemýšlí, což se ne vždy musí vyplatit.

Věřím, že Lizzy a její "partu" si oblíbíte.

Znáte ten pocit, když se nemůžete od čtení odtrhnout a musíte prostě pokračovat dál? Posledních sedmdesát stran to šlo "se mnou z kopce" a musela jsem vědět, jak to vše nakonec dopadne. (A přesně to Katto i slibuje).

Unesená je velice dobře napsaná, i přesto, že se v knize setkáme se závažnějšími činy, čte se opravdu rychle. I "slabším povahám" by tento styl sedl. V žádném případě to však neubíralo na věrohodnosti.

Začnu s negativy, jelikož jich je méně:

- Průhledný děj
- Dopadení Sklípkana jsem si představovala jinak a celkově se tento průběh odehrál velmi rychle

+ Vodítka, které jsou dobře ukryta
+ Otázky, které byly po pár stranách zodpovězeny
+ Autorčin stručný, ale přitom výstižný popis míst vás dokáže přenést na dané místo
+ Výstižné, vtipné, ale nijak zdlouhavé monology
+ Pohled pachatele, který dělá příběh tak jedinečný
+ Celkový styl autorčina psaní
+ Vedlejší postavy - pátrací tým Lizzy

Celkově jsem si společné pátrání a hledání vodítek užila, i když byl příběh místy "průhledný", závěr předvídatelný (někdy si všímám až moc), celkový dojem z knihy mám pozitivní.
Chvíli mne něco zmátlo, ale jinak jsem byla stále na stopě tomu pravému pachateli.

Hodnocení: /5

Komentáře (0)

Přidat komentář