Nádherná cesta do pohádky s Naďou Konvalinkovou

recenze

Nové pohádky kouzelné lucerny (2018) / RenataP
Nové pohádky kouzelné lucerny

Ne, tohle se vážně nedá při večeru učíst. Okamžitě sladce zmámeni meditační pohádkou usnete. Ještě že to všechno vzala na sebe Naďa Konvalinková a připravila načtenou podobu této báječné knihy. Má jednu velkou výhodu, pro kterou si ji zamilujete. Na vlastní kůži tu vstupujete do pohádek, každičkou buňkou svého těla, každičkým stínem své duše ji prožíváte a cítíte se nachlup stejně jako hlavní hrdina.
A za všechno může kouzelná lucerna. Skvělá nápad – skvělý tip z řízených meditací a relaxací. Mít něco v ruce, něčím být spojen se zemí, něco hmatatelně v představivosti cítit a to použít jako symbol průchodu do světa pohádek a vlastních vizí.
Vůbec bych se nedivila, kdyby se vám z pohádek nechtělo a chtěli jste je prožívat ještě a dělat si své vlastní alternativní směry a konce.
Báječné obrázky budí fantazii
Obrázky jsou neopakovatelné. Na první pohled vypadají nenápadně, ale… Mám je ráda, jsou jednoduché, dětské a probouzejí fantazii tím, že příliš neruší. Nechávají vám prostor, v němž obrázky ožijí. Ale tohle si také prožijete až ve chvíli, kdy se do nich na chvíli zadíváte a seznámíte se s duchem samotných pohádek.

A pak se můžete vydat na jednu z dobrodružných cest. Vybrala jsem tu zdánlivě obyčejnou, ale pro mnoho nejen dětí, ale i dospělých, velmi poučnou. Znáte všední dny, které jsou takové celé k ničemu?
Jak utečou a nic z nich? Tak se zastavte a seznamte se s duhovou kočkou.

„Zavři oči a představ si, kolik podob může mít jeden den. Proč jsou některé dny nudné a jednotvárné a jiné tak zajímavé? Proč se některé zdají dlouhé a jiné krátké? Proč nemůže být každý den veselý? Třeba bychom mohli nudné dny nějak zrušit. Zkusíš to zjistit? Vezmi svou kouzelnou lucernu a vydej se na tajuplnou cestu. Uvidíme, kam tě dnes večer zavede.
Právě ses ocitla uprostřed jednoho z těch nudných a nezáživných dnů. Rozhlížíš se kolem a všechno ti připadá šedivé a ponuré. Pal ale zvedneš svou kouzelnou lucernu. Jasně svítí, a když se pozorně podíváš, zjistíš…“

A jestli si tohle necháte na přiloženém CD povědět Naďou Konvalinkovou, nebo se vrhnete odvážně do vlastního čtení, to už nechám na vás.

Nejen na dobrou noc, ale i ráno!
Ostatně, pohádky se nám osvědčily nejen jako skvělé uspávadlo, ale i jako ranní budíček!
Chcete děti probudit bez otravného budíku? Pusťte jim potichoučku do ouška pohádku.
Ocení to. A pak se může stát, že oceníte i závěrečnou afirmaci, v případě, že vás čeká nějaký prvoplánově nudný den.

„Ne každá chvíle je radostná a zajímavá, pokaždé ji ale můžeš prozářit ve své mysli.“

Uvědomíme si, že tu dostáváme nejen příběhy zpracované tak, že díky sugesci je cítíme až do morku kostí, relaxaci, a především ty závěrečné relaxační příběhy, jež vás přivedou například do těla koně, ale hlavně moudrost našich předků. Moudrost těch, kdož se umí života chytit pořádně za pačesy a zjistili třeba to, že i ve všedním dnu lze najít tu duhovou kočku, která sem tam ukáže na něco, co za pozornost opravdu stojí. A vlastně to má jednu výhodu – když nás toho dne nic lepšího nečeká, můžeme se víc soustředit na ty drobnosti, které jindy přehlížíme.

Autoři: Anne Civardi, Joyce Dunbar, Kate Petty, Karen Wallance s předmluvou Davida Fontany: všichni se podíleli i na předchozích knihách s tímto tématem a jejich záliba v plném prožívání příběhů, mýtech a bájích, je znát na každém řádku. Toto je už jejich druhá kniha s kouzelnou lucernou v pořadí, první byla Kouzelná lucerna.

R. Petříčková, Esoterika.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář