Nacismus a podsvětí

recenze

Marlow (2020) / Roubas
Marlow

V roce 1935 již Německem rakovina dvacátého století prostoupila se vší odpornou silou, kterou cestou ke druhé světové válce nabrala. Aparát nacistických orgánů má již své pevné místo a podsouvá jen strach. Adolf Hitler je již mužem okázalé velikosti a chrlí zemi své hesla jako na běžícím páse.

V sedmé knize této série je hlavní hrdina, Vrchní komisař Gedeon Rath, přivolán k na první pohled banálně vyhlížející autonehodě taxíku, který si to za bílého dne namířil přímo do cihlové zdi. Věci ovšem málokdy jsou takové, jak se na první pohled zdají a rychle se ukáže, že o onu automobilovou nehodu se vehementně zajímají bezpečnostní složky. Kdo byl mrtvý muž, který si taxík objednal a při nehodě zemřel? Co vezl v kufříku? Gedeon Rath se noří hlouběji do světa, kde tuhne krev v žilách. Nově již z pozice na Zemském kriminálním úřadu, kam byl na žádost přeložen, aby se opět mohl věnovat závažným trestným činům.

I ostatní členové rodiny Ratha si musí poradit s problémy. Jeho žena Charly se musela vzdát snů pro výkon právnických profesí. Nacistické Německo totiž ženám tento přístup odepřelo. Z toho důvodu má dvě práce, kdy plní drobné úkony v advokátní kanceláři a v detektivní kanceláři zase pracuje jako soukromé očko. Svěřenec Charly a Gedeona pro změnu míří se svými pobočníky z HItlerjugend na stranický sjezd do Norimberku a zejména pocity, který v něm toto uskupení vyvolává, jsou děsivé a autentické. Sounáležitost, účast a bratrství.

Čtenáři, kteří se již s touto sérií setkali, ví, že přednostní zde není zběsilé tempo detektivního pátrání, ale pečlivě a historicky přesně a podrobně vybudovaná atmosféra Německa a jeho cesty, která vedla k válce, která zasáhla celý svět. Kutscher do celé série zapojuje reálné události, místa a zejména historicky známé postavy, které do dějin promluvily krvavým písmem. V tomto díle si své místa najde Adolf Hitler, Herman Göring a vrátí se i Marlow.

Osobně vnímám tyhle knihy, kde se vše netočí jen kolem thrillerově pulzujícího případu, ale dokážou i historicky nevtíravě a zábavně vzdělat, jako další úroveň tohoto časem prověřeného žánru. Atraktivitu zvedají i kapitoly z minulosti, konkrétně z roku 1918, které na první pohled s ústřední linií nesouvisí, ale jak se v těchto případech vždy ukáže, jejich role je významná.

Komentáře (0)

Přidat komentář