Tato recenze byla smazána.

Na čí straně jsi, duchu?

recenze

Duch domu Ashburnů (2019) 5 z 5 / Raimelli
Duch domu Ashburnů

Nové město, nový dům. Dům v lesích na kopci. Starý a osamocený dům.

Mladá Adrienne právě přijíždí do města Epson. Stále ještě překvapena z toho, že jí prateta Edith v poslední vůli odkázala sídlo Ashburnů. Prateta, o které ani nevěděla, že existuje. Adrienne už nikoho nemá, nový dům pro ni znamená nový začátek, nový život. Tedy, celkem dosti zchátralý nový začátek, ale to dívku neodrazuje. Zabydlí se, avšak již od prvního dne začíná pomalu odkrývat děsivé tajemství, které toto viktoriánské staleté sídlo ukrývá.
A pak se smyčka smrti poutáhne kolem ní i jejích kamarádek, to když se jedné noci na nedalekém palouku zpod otlučeného náhrobku probudí cosi, co má již dávno odpočívat a hnít. Existuje způsob, kterým Adrienne dokáže toto zlo porazit nebo alespoň zapudit zpět pod zem? Musí si pospíšit a záhadu vyřešit, jinak se jí její nový domov stane jejím starým hrobem.

Horor od Darcy Coatesové je opravdu hororem v pravém slova smyslu. Příběh začíná pozvolna, seznamujeme se hlavní hrdinkou, jejím životem a minulostí, dále s městečkem Epson, jeho obyvateli... A samozřejmě se sídlem Ashbornů včetně jeho temného okolí.
Jako v každém hororu jsou kroky hrůzy zpočátku tiché a vzdálené, proto souběžně s odhalováním prvních děsivých tajemností prožíváme i běžný denní život hlavní postavy, jak poznává a objevuje nový domov, získává nové kamarádky, nové známé, nebo třeba zjišťuje kde a kdo jí dokáže zapojit internet a opravit notebook.
V určitou chvíli, kdy se smrt prodere na povrch, však příběh získává neobyčejné tempo a místy působí opravdu mrazení v zádech. Nabýváme pocitu tísně, zoufalství a bezvýchodné situace umocněné potřebou rychle jednat a rychle si poskládat všechny potřebné indicie k obraně před nemrtvými.
Pokud máte rádi horor s děsivou atmosférou samot v lese a nadpřirozenem, knihu si určitě pořiďte, čte se jedním dechem. Příběh sice nepřináší nic nového, ovšem o to se ani nesnaží, autorka nám totiž předkládá kombinaci několika již mnohokrát zpracovaných témat, které vlastně nakonec dohromady něco nového přinesou.

Komentáře (0)

Přidat komentář