Mýtonoši "Legendborn"

recenze

Mýtonoši (2021) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Mýtonoši

Už jste četli nějakou knihu, která čerpá z Artušovských legend?

Od knihy jsem neměla velká očekávání, přestože má obecně hodně dobré hodnocení. Aktuálně na GR například 4.44 . Byla jsem spíš zvědavá, ale brada mi padala každou chvíli.
Bree truchlí po smrti své matky. Zároveň ale nastupuje na přípravku na svou vysněnou univerzitu, kam chodila právě i její matka. Postupně se dostává do tajného spolku Rytířů kulatého stolu a zároveň zjišťuje, že svět kolem ní není vůbec takový, jaký ho doposavad viděla.
Filmy o králi Artušovi mám ráda, ale v knihách jsem se s touto tématikou ještě nesetkala, když opomenu Dana Browna. Proto jsem možná byla po začátku tak skeptická. Ale opravdu jsem byla velmi mile překvapena.
Bree je velmi netypická hrdinka. Dívka vytržená z davu, která vlastně ani nechce vyčnívat. Spíš naopak. Hodně mi při čtení přirostla k srdci a její odvaha mě dostávala do kolen. V knize se pak setkáváme nejčastěji s Nickem, který mi ale postupem času začal vadit. Romantická linka byla zprvu zajímavá, ale pak jsem čekala, že se její směr změní, ale to se nestalo a to mě trochu štvalo. Další postavy byly super, obzvlášť mě zaujal Sel.
Magický systém je velice originální a úžasně napojený na tradice afroamerické kultury. Dokonale se protíná s magií rytířů a dává to dohromady smysl. Téma rasismu a souboj Bree s minulostí je upřímně naprosto strhující. Opravdu to člověku otevře oči a pomůže nahlédnout hrdince do duše. Stejně tak se snažila autorka otevřít téma duševní poruchy při truchlení a to se jí také velice povedlo. Soucítila jsem s Bree a téměř cítila její vnitřní souboje.
Moc se mi líbí, že se v knize objevuje i LGBT tématika ve vedlejší lince. Krásně ty vztahy autorka umí popisovat. Přestože tu máme poměrně dost jmen a vztahů, poměrně rychle jsem se zorientovala. Stejně tak popis postav a míst byl vydařený.
Většinou dokážu v příběhu spoustu věcí odhadnout, ale tady ne. Dokonce se mi chce napsat vůbec ne, protože jsem ve většině mých předpokladů byla úplně vedle. Jenže to se mi líbilo! Protože zvraty byly opravdu překvapením a já jsem četla většinu knihy se zatajeným dechem.
Někdo by mohl říct, že je kniha v první třetině pomalejší, ale je třeba si uvědomit, že je to nový svět, nový magický systém a nový příběh, který je potřeba důkladně vysvětlit a správně ho naservírovat čtenáři. Já jsem byla naprosto spokojená.
Jediná věc, kterou bych knize vytkla, bylo množství překlepů a chyb, ale protože jsem měla recenzní výtisk před korekcí, předpokládám, že se to ve finálním výtisku změní. A úplně se mi nelíbí, jak zní slovo “Mýtonoši“. Legendborn prostě zní líp, ale Mýtorození není o moc lepší, že? Prostě je to peklíčko, vymyslet český název knihy tak, aby to byl překlad, ale neznělo to blbě.

Obálka a grafika: Nádhera, že? Lapám po dechu. A ten druhý díl. Ach ach.

Verdikt: Co říct závěrem? Prosím, @cooboo, kdy bude druhý díl? Nutně ho totiž potřebuji. (Ano, až tak se mi to líbilo.)

Děkuji Humbooku za poskytnutí recenzního výtisku. #humbookblogeri

Komentáře (0)

Přidat komentář