My jsme Zima

recenze

Sníh nebo popel (2017) 4 z 5 / terka98
Sníh nebo popel

První díl fantasy trilogie.

Jaro před šestnácti lety dobylo Zimní království. Jedinou nadějí zničené země je osm přeživších a Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a vychovali ji jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala. Nešťastně. Ani zlomené srdce ji ale nezastaví – udělá cokoliv, aby její království získalo svobodu.

Na prvních stránkách jsem měla problém se stylem, jakým je příběh psaný, ale po několika kapitolách jsem si zvykla. Nejdřív mi děj přišel lehce klišé a předvídatelný. To se ale naštěstí v průběhu knihy změnilo. Čím hlouběji se noříme do příběhu, tím více je děj lepší. A nakonec mě autorka i překvapila, jak zápletku vyřešila.

Postavy byli napsané dobře. Sice jsme se extra nenořili do jejich minulosti a nepřišli mi nějak extra propracované, ale to může být tím, že se jedná o první díl.

Je zde i lehký milostný trojúhelník, který díky tomu, co všechno se v knize děje, do příběhu nijak extra nezasahuje a nezaclání do děje.

Co se týče světa a jeho historie, ta mi přišla lepší. Minulost celé země autorka velmi hezky propracovala. Také jednotlivé vztahy a spojitosti mezi královstvími jsou hezky vymyšlené.

Kniha se jinak četla velmi pěkně a rychle. Těch 290 stránek uteklo jako voda. Stačí se prokousat přes „seznamovací“ začátek. Poté už se to čte prakticky samo. I přes fakt, že jsem o druhém díle neslyšela nic moc ohlasy se na něj těším. A jsem zvědavá kam autorka celý příběh dotáhne.

Komentáře (0)

Přidat komentář