Může za to black metal?

recenze

Archanděl (2019) 5 z 5 / Lena91
Archanděl

Autoři švédsko-německých kořenů Kerstin Signe Danielssonová a Roman Voosen nejsou na literární scéně žádnými nováčky, přesto mi jejich tvorba nikdy nezkřížila cestu. Jejich nejnovější kniha Archandělpro mě byla prvním setkáním s dvojicí úspěšných vyšetřovatelek Ingrid Nyströmovou a Stinou Forssovou, jejichž detektivní práci je možné sledovat už v šestém pokračování. O obsahu předchozích dílů jsem neměla žádnou představu a vlastně vůbec to nevadilo, protože z kontextů v knize není těžké se brzy zorientovat ve vztazích a celkové situaci.
Ingrid se Stinou a celým týmem obnoví díky pečlivé patoložce Ann-Vivice vyšetřování staré případu – pochybné sebevraždy mladého Fredrika Sidenvalla, který byl objeven mrtvý s průstřelem břicha od brokovnice před pětadvaceti lety. Jeho smrt údajně souvisela s největší tragédií Švédska, a to zabitím šesti mladých členů metalové kapely Flamethrower (Plamenomet), která byla ve svém karavanu roztrhána na kusy.
Ačkoliv to vypadá jako snadno řešitelný případ, kdy vrah šesti lidí prostě nedokázal dál žít s takovým pocitem viny, tak jednoduché to växjövská policie mít nebude. Z pitevní zprávy Sidenvalla se ukázalo, že měl zlomené prsty pravé ruky, tudíž by se nedokázal sám zastřelit, ale kdo ho tedy zabil a kdo je skutečným vrahem šesti hudebníků? Pro ověření této hypotézy dojde k otevření hrobu a následnému prozkoumání ostatků domnělého sebevraha, avšak další překvapení čeká na vyšetřovatele už na hřbitově, hrob je prázdný.
Průběh vyšetřování je popisován po jednotlivých dnech, jež jsou ještě rozdrobeny do krátkých kapitolek postupů a kroků jednotlivých vyšetřovatelů. Střídají se tak
er- formová vyprávění o cestách za svědky, výsleších, o vlastních pocitech i soukromých problémech nejen šéfky Ingrid, ale i Stiny, Delgada, Knutssona, Anette a dalších policistů. Aby to čtenář neměl lehké, jsou mezi tyto části ještě vloženy úryvky nejprve cizího pachatele, později nějakého Sixtena, který popisuje svou černou duši i temné plány. Automaticky se nám tento psychicky narušený člověk nabízí jako pachatel, avšak zdaleka to nebude tak jednoduché.
Když se během vyšetřování staré záležitosti objeví u hrobu člena kapely Mettalica mrtvola staršího vojáka s kanylou v krku, další prázdný hrob zpěváka z Plamenometu, zničené hřbitovy a hořící kostely, otázek, na které musí Ingrid a Stina odpovědět, přibývá.
Archanděl se svého úkolu zasvětit mě do skandinávské krimi zhostil na výbornou. Neustále přibývající neznámé mě držely ve střehu a v napětí po celou dobu čtení. Dobrá krimi se pozná, jak se říká, podle toho, že absolutně netušíte, jak celý příběh dopadne, kdo je vrah, kdo se na tom podílel apod. Tak tohle je tedy zatraceně dobrá krimi, na jejíž vyřešení bych nikdy nepřišla.
Nevím, jak to bylo u předchozích dílů této série, ale tady nám autoři naservírovali absolutně drsný konec, který potřebuje pokračování, takže snad se dočkáme dalšího dílu.
Děkuji za recenzní výtisk nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář