Mstitel z Jenštejna

recenze

Mstitel z Jenštejna (2019) / Maru.Maruska
Mstitel z Jenštejna

Vlastimil Vondruška má na svém kontě už tolik knih, že je docela těžké to spočítat. Obecně jde u nás o velmi oblíbeného (a plodného) spisovatele a myslím, že každý pravý fanoušek pana Vondrušky si nenechá ujít žádnou jeho novinku. I já mám tedy načteny různé série. Některé jsou poměrně rozsáhlé a čítají velký počet jednotlivých dílů. Další jsou chudší na počet dílů, ale u nich to zase pan Vondruška dohnal počtem stran jedné knihy. Do první skupinky jmenovaných patří i série Letopisy královské komory. Aktuálně totiž autor prostřednictvím nakladatelství MOBA vydal již třináctý díl s názvem Mstitel z Jenštejna.

Kdybych měla říct, kterou sérii mám ze všech nejraději, tak by pro mě bylo docela těžké zvolit jen jednu. Já to mám totiž tak, že čtu téměř všechno, co tento autor vydá. Jeho styl mi sedí a i když je třeba některý příběh dějově slabší, vždy se u jeho vyprávění odreaguji. Ovšem rozhodně mohu říct, že kvalita jeho knih je různá. V každé sérii mám některé oblíbené, které jsou prostě dokonale napsané. A pak jsou v každé sérii i takové, které mi prostě jen nevyrazí dech. K těm nyní patří i Mstitel z Jenštejna. Hlavně proto, že jsem v podstatě hned odhadla hlavní zápletku. Zajímavé je, že tímto příběhem se autor zase tak trochu vrací ve své sérii do minulosti. Nejprve jsem měla dojem, že je to velmi dobrý tah, protože jeho starší příběhy byly prostě skvělé. Nevím, jestli je to tím, že dříve měl na jednu knížku více času a tak ji mohl lépe propracovat a sestavit. Teď vydává každoročně poměrně vysoký počet knih, takže některé z příběhů už nejsou takové, jako bývaly. A to je právě tento případ. I když je to pořád dobrá detektivka, kterou jsem přečetla s chutí, chyběl mi tam nějaký náboj, který starší knihy z této série mají. Četla se mi dobře, Vondruškovy knihy zvládám na jeden zátah (tedy ty, které mají okolo dvě stě stránek). Pobavila jsem se, užila si intriky, ale měla jsem pocit, že příběh nebyl tak vyšperkovaný jako některé z předchozích. Přečtení ale rozhodně nelituji a nenechám si ujít ani další díl této série.

Pokud máte autora rádi, určitě se pusťte i do této novinky. Ale pokud s ním teprve začínáte, doporučuji začít některým z jiných vyprávění, abyste se zbytečně nenechali odradit. Vondruška píše dobře a mé nároky splňuje s každou svou knížkou, ale pokud je porovnávám mezi sebou, tak tohle je jeho průměr.

Komentáře (0)

Přidat komentář