Mrtvý z hory Storr – druhý díl detektivní série

recenze

Mrtvý z hory Storr (2025)
/ Kizuizi
Obálka knihy Mrtvý z hory Storr

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

I přes velkou nepřízeň počasí se detektiv Duncan McAdam vydává na horu Storr, kde bylo nalezeno mužské tělo. Dle prvních indícií to je místní známý umělec a majitel malé galerie, který nejspíš hodně podcenil počasí. Jenže pár detailů tady moc nesedí...

První díl (Mrtvá z ostrova Skye) téhle série, která se odehrává ve Skotsku, se mi hodně líbil, takže jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít pokračování.

Mrtvý z hory Storr je druhý díl detektivní série, kde je hlavní postavou detektiv Duncan McAdam, který se, zprvu velmi nerad, vrátil na rodný ostrov. Nejen že se nyní trvale připojil k místnímu týmu policie, ale také zde otevírá „kapitoly“ ze své minulosti, protože na ostrově má nejen rodinu, ale i přátele z mládí. A i když tahle série nepatří mezi „akčňáky“, rozhodně je napínavá a moc jí sluší temnější a deštivější prostředí Skotska.

Příběh opět začíná krátkým prologem, který se postupem času vysvětlí, a nezapomíná se ani části z Duncanova soukromí, které jsou čím dál zajímavější. (Musím říct, že Duncan je /a i byl/ teda pěkné „kvítko“!) Většina kriminální linky čtenáře tentokrát zavede do světa umění, což ostatně už zmiňuje anotace, ale samozřejmě i tento díl přinese malé výlety po ostrově. Nechybí tu ani správná dávka napětí, doplněná lehkým humorem na odlehčení a samozřejmě i nečekané zvraty.

Mrtvý z hory Storr je parádní detektivka, u které bych i řekla, že se mi líbila o kousíček víc než první díl. Vůbec mi nevadí, že k odhalení některých tajemství nemusí čtenář příliš zahřívat mozkové závity, protože Duncan je mi sympatický (i když má své mouchy) a já doufám, že i další díly série budou minimálně stejně skvělé.
(V tuhle chvíli má série celkem 6 dílů a v češtině se očividně chystá už i díl třetí!)

Obálka knihy Mrtvý z hory Storr Mrtvý z hory Storr J. M. Dalgliesh

Majitel malé galerie Sandy Beaton je nalezen mrtvý ve sněhu na úpatí známé hory Storr. Detektiv Duncan McAdam musí nejen zjistit, co ho tam v nehostinném počasí přivedlo, ale především kdo měl důvod ho zabít. Kontroverzní muž rád ... více

Komentáře (0)

Zavřít