Mrtvola v kufru

recenze

Chladnokrevně (2018) 5 z 5 / Kikina182
Chladnokrevně

Kufr. Obyčejná věc, do které se zabalí věci, když lidé někam odjíždějí na delší dobu. Nikdo by však nečekal, že v kufru, který vyplaví rozvodněná Temže nebude jen staré harampádí, ale naporcované lidské tělo.

Případu této chladnokrevné vraždy se neujímá nikdy jiný než šéfinspektor detektiv Erika Fosterová a její kolegyně detektiv Kate Mossová, které zjišťují, že před dvěma týdny byl nalezen ještě jeden kufr s dalším naporcovaným tělem.

Nemají zrovna mnoho vodítek, ale ze všech sil se snaží přijít na to, kdo je za činy, z nichž tuhne krev v žilách zodpovědný a zabránit tak dalším podobným nálezům zmařených životů.

Robert Bryndza je v posledních letech velmi oblíbeným autorem detektivek, které pravidelně získávají titul světový bestseller a rozhodně si toto ocenění zaslouží. Jeho příběhy jsou totiž doopravdy špičkové a nikdy jich není dost. Každý případ Eriky Fosterové je jedinečný a naprosto rozdílný od těch předchozích. A takovou knihu jsem si jako správný milovník detektivek nemohla nechat ujít.

Většina příběhu je vyprávěna v er formě, přičemž jsou v knize dvě dějové linie. Jednou je vyšetřování Eriky Fosterové a druhou je pak jednání pachatele, které postupuje od začátku do současnosti. Právě v této dějové linii je na chvíli použita ich forma, když se tam objevuje část, která je vyprávěna pomocí deníku.

Ale je jedno, kterou formou je příběh vyprávěn a kdy se právě odehrává, protože se čte v každém případě opravdu skvěle. Myslím, že mi trvalo asi tak dvě kapitoly, než jsem se do knihy začetla a nemohla se od ní odtrhnout. A dvě kapitoly mi to trvalo jen proto, že mě někdo neustále rušil.

Moc se mi líbí, do jakých detailů autor případ promyslel. Nejedná se totiž jen o jednu nebo dvě vraždy vytržené z kontextu, ale v knize je objasněno jak to, co vraždě předcházelo, tak to, co po ní následovalo.

Sice kvůli tomu neexistuje nejmenší šance, že by čtenář od začátku nevěděl, kdo je pachatelem, ale v tomhle případě mi to ani trochu nevadilo. Robert Brynzda to takhle totiž udělal schválně. Podíval se na příběh z úplně jiného pohledu a neskutečně se mu to vyplatilo.

Opravdu nadšená jsem, ale z toho, že v téhle knize v podstatě nebyla žádná vodítka. Policie se neměla, co se totožnost pachatele týče, čeho chytit. A mě přijde, že tohle se občas děje i ve skutečném životě. Někdy máte místo činů plné důkazů a jindy nemáte nic. Proto tolik případů končí nevyřešených. A díky tomu, že vzal tohle autor v potaz kniha hned působí realističtěji, skutečněji.

Tahle kniha se navíc nesoustředí pouze na případ vraždy, ale i na osobní život Eriky Fosterové, a to docela detailně, což rozhodně vítám. Kdyby kniha byla jen o tom, jak by pracovaly na chycení vraha, byla by taková jednostranná a tím pádem dost nereálná.

Z páté knihy o Erice Fosterové jsem neskutečné nadšená a nemůžu na ní najít jedinou chybičku. Pokud jste si tedy oblíbili Roberta Bryndzu nebo máte jenom rádi zajímavé detektivky, tak Chladnokrevně doporučuji všemi deseti. Tahle kniha za přečtení opravdu stojí a já už jsem vážně zvědavá, co si pro nás autor připraví příště.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář