Motolkomix

recenze

Motolkomix (2018) 4 z 5 / Kikina182
Motolkomix

Oblíbený webový komix o zdolávání studia na lékařské fakultě s hlavními aktéry Donaldem a Bramborou konečně dostal knižní podobu. Kniha obsahuje velké množství komixů o strastech a slastech nejen studentů medicíny, ale i všech vysokoškoláků. Kromě toho, že nabízí to nejlepší ze všech částí, které byly v minulosti zveřejněny na internetu, obsahuje i několik těch, které před vydáním Motolkomixu nespatřily světlo světa.

Miluji internetové komixy. Jsou krátké, vtipné, ale především trefné. Popisují totiž takové situace, ve kterých se ocitají tisíce čtenářů v celé zemi, a tak není nejmenší problém se v nich vidět a udělat si legraci ze všech možných situací.

Když jsem viděla Motolkomix, neodolala jsem. Je sice pravda, že nejsem studentkou lékařské fakulty, vlastně žádné vysoké školy. Tohle moření mě s trochou štěstí čeká příští rok. Ale v hrubém obrysu není mezi vysokou a střední školou tak velký rozdíl, a tak jsem nepochybovala, že se v mnohých najdu a ztvárněným situacím se zasměju.

Jelikož se jedná o komix, je důležitou součástí jeho grafické zpracování, a to začíná už u obálky. Ta je jednoduchá, ale opravdu výstižná. Hlavní postava Donald se zde prezentuje jako superhrdina, který je přivoláván světlem se znakem hrnku kávy. Jedná se o jasný odkaz na Batmana, ale zároveň ukazuje, že studium se bez pořádné dávky kofeinu neobejde. A také bez hromady knih, jak upozorňuje pozadí. Lepší obálku si Motolkomix opravdu přát nemohl.

Samotné komixy jsou hodně jednoduché, což podle mě v tomto případě absolutně nevadí. Tady jde spíš o to, aby podtrhovali vtipnost situací, a ne o perfektní grafiku, jakou můžeme vidět třeba v mangách.

Popravdě autora obdivuji i za tohle. Pracovat v grafickém programu rozhodně není jednoduché a já osobně bych si na to v životě netroufla. A Adam Kalina odvedl opravdu velký kus práce, a to v době, kdy studoval lékařkou fakultu, což je nepochybně dost náročné.

Co se týče obsahu, tak se můj předpoklad vyplnil. Skutečně se dá aplikovat nejen na vysoké školy, ale i na střední. Samozřejmě, že ne úplně všechny, ale většina. Některé z komixů se dokonce nedají aplikovat ani na jiné vysoké než lékařské. Takže své fanoušky si kniha určitě najde ve všech věkových vrstvách.

A teď k tomu nejdůležitějšímu, poselství, které nám chtěl autor sdělit. Přiznám se, že jsem narazila na několik komixů, které jsem absolutně nepochopila, ale jednalo se právě o ty, které bych zařadila do kategorie „výlučně lékařské fakulty“. Jsem si tedy jistá, že studenti lékařství, kterým je kniha určena především, by je bez problému pochopili.

Také jsem narazila na některé, jež jsem sice chápala, ale nepřišli mi vtipné, spíše realistické. Úplně jsem se v těch situacích viděla. Což bylo na jednu stranu docela děsivé, protože mnohokrát ukazovaly spíše moje špatné (prokrastinační) vlastnosti, ale zároveň to bylo odlehčené, milé.

A zbytek byl samozřejmě vtipný. V některých jsem viděla sebe, v jiných dnešní společnost a ostatní mě jen pobavily. Některé méně, ale bylo pár takových, u kterých jsem se vysloveně řechtala. Myslím, že oslové ani velikonoční řehtačky by na tak velkou salvu smíchu neměli.

Jsem neskutečně ráda, že jsem si Motolkomix přečetla a nepochybuji o tom, že se k němu budu v průběhu let vracet. Tato na první pohled malá knížečka dokáže neuvěřitelně zlepšit náladu a já vám ji můžu jen doporučit. Je opravdu jedno v jakém stupni studia se momentálně nacházíte. Pokud navštěvujete nějaké vzdělávací zařízení, určitě se v knížečce najdete. Takže neváhejte a vydejte se do knihkupectví dřív, než se Motolkomix rozebere. Přeci jen vyšlo jen několik tisíc kusů a nepochybuji o tom, že půjde na dračku.

Za poskytnutí knihy k recenze děkuji nakladatelství Grada.

Komentáře (0)

Přidat komentář