Monstra uvnitř nás

recenze

Černočerná tma (2011) 5 z 5 / assa
Černočerná tma

Stejně jako sbírky Čtyři roční doby (Different Seasons, 1982) a Čtyři po půlnoci (Four Past Midnight, 1990) obsahuje kniha Černočerná tma čtyři příběhy. Tentokrát se jedná o tři novely a jednu kratší věc, které spojuje stejný jmenovatel odplata.

První novela s názvem 1922, což značí rok, ve kterém se příběh odehrává, nás zavádí na farmu poblíž městečka Hemingford Home v Nebrasce, kde Wilfred Leland James společně se svým synem zavraždí svoji manželku a následně její tělo hodí do staré studny. Ne, nebojte se, nic jsem neprozradil. Příběh je vyprávěn v první osobě a k tomuto činu se Wilfred sám doznává hned na prvních řádcích. Styl vyprávění včetně zmíněného činu může někomu připomenout Kingův starší román Dolores Claiborneová, ale věřte, že jsou příběhy hodně odlišné. Oproti Dolores, zoufalé ženy, která se svého despotického a násilnického manžela zbavila ze strachu o sebe a své blízké, Wilfred odstraňuje svou ženu čistě pro svůj vlastní prospěch, aby získal část jejího pozemku a mohl dál v klidu na farmě hospodařit. Způsob odplaty je zde velice pozvolný a rafinovaný.

Existuje vůbec peklo, nebo si ho sami děláme na zemi?

Velký řidič je klasickým příběhem pomsty, kterými se literatura a filmový svět jen hemží. King se zde neoriginalitou nijak netají a na profláklém tématu vystavěl příběh, kde svou hrdinku, brutálně znásilněnou spisovatelku, nechává při plánování sladké pomsty důkladně nastudovat snímky Přání smrti, Mé druhé já či Poslední dům nalevo. Jedná se o děsivý a napínavý kousek o zrůdách mezi námi.
A o jedné takové je i třetí novela Dobré manželství na téma Jak dobře můžete znát své nejbližší?
Zde zavítáme do starého dobrého Castle Rocku, které bylo již několikrát dějištěm Kingových románů, kde Darcy po sedmadvaceti letech dobrého manželství zjišťuje, že je její muž sériový vrah.

"Manželství je jako dům, který se neustále staví a každý rok jsou hotové nové pokoje. V prvním roce manželství je to chatička a po sedmadvaceti letech je to obrovské členité sídlo. Nutně se v něm objevily pukliny a zabedněné komory, zaprášené a opuštěné, a v některých zůstalo několik odporných ostatků, které by člověk nejraději nenašel."

Tři novely doplňuje kratší povídka Prodlužování času, kde navštívíme další Kingovo fiktivní městečko. Tentokrát je to Derry, kde klauni dávají dobrou noc. Umírající Streeter uzavírá smlouvu s velmi podivným obchodníkem a stává se tak hlavním nositelem zla, když dostává možnost pomstít se svému kamarádovi ze střední školy.

Název sbírky, v originále Full Dark, No Stars, tedy Naprostá tma bez hvězd, krásně vystihuje její obsah, který je skrz naskrz nasáklý velmi pochmurnou a znepokojivou atmosférou. Neočekávejte žádné příšery, největším zlem je tu totiž sám člověk a jeho činy. King opět potvrdil, že mu tahle lidská monstra jdou nejlépe.

Stephen King nám prostřednictvím svých smutných hrdinů připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života.

Pro zajímavost bych ještě uvedl, že kromě povídky Prodlužování času byly všechny tři novely zfilmovány. K snímkům Dobré manželství a Big Driver, oba z roku 2014, napsal scénář přímo Stephen King společně s Richardem Ch. Mathesonem, což je syn slavného spisovatele. Snímek 1922 vznikl v produkci Netflixu v roce 2017.

Kniha je velmi povedená, kritikou kladně přijata a právem ověnčena mnoha cenami, mimo jiné i cenou Brama Stokera a British Fantasy Award za nejlepší sbírku roku.

Komentáře (0)

Přidat komentář