Modrá je nejoblíbenější barva na světě!

recenze

Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě (2020) / Podlavicí
Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě

Kdo ještě nezná sérii Sesterstvo, jako by nebyl. A to vážně. Dle mého názoru se totiž jedná o jeden z nejlepších počinů současné české literatury pro děti. Autorka Lucie Hlavinková má skvělé nápady, které výborně rozpracovává v příběhu kamarádek Ely, Báry, Míši a kouzelné kočky Fabioly.

Třetí dobrodružství nám již známého trojlístku kamarádek se tentokrát odehrává o prázdninách, kdy paní Ládvíková konečně odjíždí na návštěvu k panu Josefovi do Ameriky. Holky se nabídnou, že se jí budou starat o dům, zahradu, a hlavně o kočku Fabiolu. Jenže to by nebylo Sesterstvo, kdyby se nezačalo dít něco zvláštního! V okolí začíná vše modrat! Říkáte si, že modrá je dobrá? A co kdyby vám zmodraly slepice, salát či celý dům? Navíc se zdá, že v domě paní Ládvíkové působí nadpřirozené síly… Jistě nikoho nepřekvapí, že se dívky společně s Fabiolou pustí do vyšetřování všech záhad.

V pořadí již třetí díl série Sesterstvo je stejně povedený jako ty předchozí. Co bych vyzdvihla, je zasazení příběhu do českého prostředí s českými reáliemi, což je našim dětem blízké. Navíc má vždy přidanou hodnotu – děti se dozví něco o naší historii, příslovích, ale také je vede k zamyšlení nad určitými problémy. Zároveň je to ale příběh pro děti, proto se zde objevují kouzla a nadpřirozeno, ovšem jen zlehka, vše působí naprosto přirozeně, nikoho z nás čtenářů by nenapadlo, že mluvící kočka přeci neexistuje.

Autorka opět skvěle pracuje s postavami, prostředím, vše je naprosto uvěřitelné a vy máte pocit, že vše prožíváte společně se svými kamarádkami. Tentokrát se mi líbilo i tajemno ve sklepě paní Ládvíkové, s napětím jsem vyčkávala, jak se tohle všechno rozmotá.

Jistě nikoho nepřekvapí, že kniha je opět potěchou pro oko. O nádherné ilustrace, které skvěle doplňují samotný příběh, se postarala Bohumila Beccera-Gablasová (a já zatím marně čekám na kalendář této skvělé ilustrátorky).

Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě je skvělé čtení pro dívky od 9 let. Určitě by bavila i chlapce, jen si nejsem jistá, jak by skousli hned tři hlavní hrdinky a jejich dívčí problémy. Každopádně kniha bude bavit i dospělé, kteří se rádi ponoří do dětského světa.

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář